Kilka słów o Cejlonie i uprawie herbaty…

regiony

 

Witajcie,

Dzisiejszy wpis przybliży Wam trochę geografii, historii oraz klimatu pięknej zielonej wyspy – Sri Lanki, skąd pochodzą najwyższej jakości herbaty Basilur. Chcemy w szczególności opowiedzieć o miejscach, gdzie rosną najcenniejsze krzewy herbaciane, gdzie rośnie ta wspaniała roślina.

 

Regiony uprawy herbaty na Sri Lance są skupione głównie wśród gór masywu centralnego wyspy i jego południowego pogórza. Niegdyś gęsto zalesione, niedostępne dla ludzi góry centralne wśród starożytnych Sinhalese znane były jako Mayarata, Kraina Złudzeń. Mówiło się, że jest nawiedzana przez demony i duchy. Zła reputacja, dziki, ciężki do pokonania górski teren, zagrożenie spotkania dzikich zwierząt powodowały, że większość ludzi omijała ten region wysokich wzgórz. Osady tworzyły się tylko w dolinach i w okolicach dzisiejszego miasta Kandy.

Na początku XIX w. Cejlon został kolonią, Brytyjczycy znaleźli się w posiadaniu ogromnych połaci dziewiczych lasów górskich i szybko znaleźli sposób ich wykorzystania. Postanowili zamienić je w plantacje kawy, w latach 50 nastąpił boom kawowy na londyńskim rynku, a więc lasy były wycinane akr po akrze. W szczytowym momencie plantacje krzewów kawowych uprawiane były na 133 000 ha ziemi, było to w 1878 roku.

Niestety plantacje były sezonowe, zostały zarażone chorobą i cały biznes upadł. Cejlońska kawa była skończona. Plantatorzy szukali alternatywy i zaczęli w jej miejsce sadzić krzewy herbaciane. Szybko odkryli, że herbata dużo lepiej przyjęła się w tym wilgotnym, gorącym klimacie. Środowisko i warunki glebowe były dla tej rośliny dużo lepsze, niż dla sezonowych plantacji kawy. Dziewiczo czyste, górzyste tereny Cejlonu okazały się miejscem, w którym do tej pory rośnie najlepsza herbata na świecie.
plantacjeSri Lanka jest narażona na dwa monsuny występujące na Oceanie Indyjskim, znane lokalnie jako północno-wschodni i południowo-zachodni monsun. Pierwszy sprowadza deszcz od grudnia do marca, drugi między czerwcem a wrześniem. Góry centralne tworzą barierę, chroniąc masy wzgórz i równin po obu stronach. Południowa i zachodnia część wyspy nie otrzymuje wiatrów i deszczy monsunu północno-wschodniego, natomiast obszary północne i wschodnie są osłonięte od monsunu południowo-zachodniego. Decyduje to nie tylko o innym okresie opadów po obu stronach gór, ale także o „sezonach jakości” – okresie, gdy wiatry monsunowe, pozbawione wilgoci, przechodzą nad centralnym masywem i przynoszą zimną, suchą pogodę na przeciwną stronę.

Wśród wzgórz i szczytów w poszczególnych regionach tworzy się swoisty mikroklimat, charakterystyczny dla danego miejsca, związany z występującymi wiatrami oraz opadami, różni się mniej lub bardziej od innych. Te zmiany klimatyczne znajdują odzwierciedlenie w różnorodności charakteru, która jest jedną z głównych i najbardziej cenionych cech w herbatach z Cejlonu. Z biegiem lat plantatorzy nauczyli się jak uzyskiwać najlepsze krzewy herbaciane, nadając uprawom z danych prowincji swoisty charakter i smak, z którego są znane wśród koneserów na całym świecie.

tea_leaves_tea_plantation

Obecnie na Sri Lance herbatę uprawia się w 7 regionach zwanych dystryktami: Uva,  Dimbula, Kandy, Ruhuna, Nuwara Eliya, Uda Pussellawa i Sabaragamuwa. Basilur wśród swych produktów proponuje pięć najwyższej jakości herbat regionalnych, zebranych w kolekcji tradycyjnych herbat bez dodatków – „Liść Cejlonu”. Każda z nich charakteryzuje się wyjątkowym dla danego regionu smakiem i aromatem, w zależności od właściwości gleby na danym terenie, wysokości nad poziomem morza czy wilgotności powietrza. W następnych wpisach opowiemy Wam o poszczególnych regionach wyspy Sri Lanki, w których jest uprawiana herbata.

 

Źródło informacji: http://www.pureceylontea.com/

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy