Kluski z makiem – świąteczna potrawa z dodatkiem herbaty
Święta za pasem! Dla szukających wigilijnych dań mamy coś nowego – kluski z makiem z dodatkiem naparu owocowego!
Powoli rozglądamy się za prezentami dla najbliższych. Obmyślamy strategię na tegoroczne święta – jakie dania przygotować na wigilijny stół?
Kluski z makiem – oto nasza propozycja! Ale w nowej odsłonie – z dodatkiem naparu owocowego Basilur!
Składniki:
Mak
-
400 g mielonego maku,
-
1,5 szklanki mleka,
-
5 łyżek miodu.
-
3 łyżki masła,
-
garść orzechów,
-
garść migdałów,
-
garść suszonych owoców
Kluski
-
500 ml gorącej wody,
-
2 saszetki pomarańczowo-brzoskwiniowego naparu Basilur
-
500 g mąki,
-
garść mąki ziemniaczanej,
-
kilka łyżek oleju.
Przygotowanie:
Mak
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mleko i mak. Chwilkę dusimy. Dodajemy pozostałe składniki i chwilkę dusimy.
Kluski
Zaparzamy napar Basilur . Mąki przesiewamy, wlewamy gorącą herbatę. Mieszamy aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodajemy olej. Następnie zagniatamy ciasto i odstawiamy na 15-20 minut.
Do dużego garnka wlewamy wodę. Ciasto rwiemy na malutkie kawałeczki, możemy również rozwałkować i pokroić na dowolny kształt. Wrzucamy kluski do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia (4-5 minut).
Kluski odcedzamy i łączymy z makiem.
Smacznego!
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga: http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com/
Zachęcamy Was do przetestowania innych przepisów, które znajdziecie w naszej Herbacianej Kuchni.
Powiązane wpisy
- ← Virgin Nature – Cheer Up – idealna herbata na końcówkę roku.
- Zwykły Earl Grey to dla Was za mało? Pokochacie wersję z tymi dodatkami. →