Kluski z makiem – świąteczna potrawa z dodatkiem herbaty

Kluski z makiem – świąteczna potrawa z dodatkiem herbaty

Święta za pasem! Dla szukających wigilijnych dań mamy coś nowego – kluski z makiem z dodatkiem naparu owocowego!

Powoli rozglądamy się za prezentami dla najbliższych. Obmyślamy strategię na tegoroczne święta – jakie dania przygotować na wigilijny stół?

Kluski z makiem – oto nasza propozycja! Ale w nowej odsłonie – z dodatkiem naparu owocowego Basilur!

Składniki:

Mak

  • 400 g mielonego maku,

  • 1,5 szklanki mleka,

  • 5 łyżek miodu.

  • 3 łyżki masła,

  • garść orzechów,

  • garść migdałów,

  • garść suszonych owoców

Kluski

 

Przygotowanie:

Mak

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mleko i mak. Chwilkę dusimy. Dodajemy pozostałe składniki i chwilkę dusimy.

 

Kluski

Zaparzamy napar Basilur . Mąki przesiewamy, wlewamy gorącą herbatę. Mieszamy aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodajemy olej. Następnie zagniatamy ciasto i odstawiamy na 15-20 minut.

Do dużego garnka wlewamy wodę. Ciasto rwiemy na malutkie kawałeczki, możemy również rozwałkować i pokroić na dowolny kształt. Wrzucamy kluski do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia (4-5 minut).

Kluski odcedzamy i łączymy z makiem.

 

kluski z makiem

Źródło: http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com/

 

Smacznego!

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga: http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com/

Zachęcamy Was do przetestowania innych przepisów, które znajdziecie w naszej Herbacianej Kuchni.

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy