Kolendra – panaeceum z Azji
Kolendra (Coriandrum sativum L.) należy do rodziny selerowatych (Apiaceae) Tak jak pozostali jej krewniacy, dostarcza aromatycznych liści. Świeża kolendra jest bardzo popularna w przede wszystkim w kuchni Dalekiego Wschodu.
Nasiona odznaczają się miłym zapachem i słodkawym, delikatnie palącym smakiem. Walory te zostały docenione także w kuchni europejskiej.Nasion kolendry używa się do przyprawiania chleba, wędlin, pierników i innych korzennych słodyczy.
Największą popularnością jednak cieszą się także w Azji.Wchodzą w skład mieszanki curry oraz wielu tradycyjnych azjatyckich napojów . Nasiona kolendry znajdziecie między innymi w wielu wariantach słynnej indyjskiej Masala chai Są także podstawą pochodzącej ze Sri Lanki Inguru Koththamalli Tea.
W medycynie ludowej nasiona kolendry były istotnym składnikiem leków, które stosowanych w leczeniu bólów gardła, kaszlu, zapalenia oskrzeli, neuralgii, reumatyzmu i gorączki. Przynosiły ulgę w schorzeniach gastrycznych i były skutecznym środkiem przeciwzapalnym i przeciwbólowym. W niektórych krajach uważane są także za afrodyzjak.
Co na to nauka?
W nasionach kolendry znajdziemy wiele cennych substancji leczniczych. Głównym składnikiem jest olejek eteryczny zawierający linalol, odpowiedzialny za zapach.,geraniol, terpinen oraz ?- i ß-pinen.
Nasiona kolendry zawierają także flawonoidy, fitosterole oraz kwasy polifenolowe (kawowy i chlorogenowy). Obecne są także typowe dla rodziny Apiaceae związki kumarynowe: umbeliferon, skopoletyna oraz izokumaryny (seria koriandryn). Około 20% masy nasion stanowi tak zwany olej tłusty który składa się głównie z trójglicerydu kwasu petroselinowego.
Badania naukowe potwierdzają, że linaol ma silne działanie rozkurczowe, więc sprawdza się w leczeniu schorzeń wątroby i dróg żółciowych oraz problemów z jelitami.
Olejek kolendrowy rzeczywiście może sobie poradzić nawet z zapaleniem oskrzeli – potwierdzono bowiem także jego właściwości przeciwbakteryjne. Radzi sobie nawet z tak grożnymi bakteriami jak Staphylococcus aureus i Bacilus spp. (bakterie Gram+) oraz Escherichia colii, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhi, Klebsiela pneumoniae czy Proteus mirabilit (bakterie Gram-). Stwierdzono również właściwości grzybobójcze. Ze względu na właściwości przeciwzapalne pomaga też w nerwobólach, bólach mięśniowych i w chorobach reumatycznych.
Kolendrę znajdziecie w naszych herbacianych kompozycjach:
DIGESTIVE SUPPORT w saszetkach