Krokosz barwierski – czerwień, która leczy
Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius) to występująca w Azji roślina o charakterystycznych żółto-czerwonych kwiatach. Już w starożytności z kwiatów krokosza pozyskiwano żółty i czerwony barwnik, który używano do barwienia tkanin. Łacińska nazwa rośliny – Carthamus -pochodzi właśnie od arabskiego słowa karkhum oznaczającego farbowanie. W przeszłości krokosz bywał często wykorzystywany przez nieuczciwych kupców do fałszowania szafranu, gdyż cienkie płatki jego kwiatów po wysuszeniu do złudzenia przypominają znamiona krokusa, z którego pozyskuje się najdroższą przyprawę świata.
Oszukani klienci nie byli jednak aż tak bardzo poszkodowani, ponieważ krokosz barwierski pod względem właściwości leczniczych tylko w niewielkim stopniu ustępuje szafranowi. Doskonale wiedzieli o tym Chińczycy. W tradycyjnej medycynie chińskiej krokosz barwierski nazwany Hong Hua i stosowany jako środek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy oraz pobudzający krążenie krwi.
Dziś wiemy, że najważniejszą substancją leczniczą zawartą w płatkach krokosza jest właśnie czerwony barwnik, nazwany potocznie czerwienią hiszpańską.Ten związek to kartamina należąca do grupy flawonoidów. Drugim barwnikiem, który zawierają kwiaty krokosza, jest żółcień krokoszowa, będąca pochodną chinoliny. W kwiatach występuje również, izokartamidyna, safflamina, safflor i luteolina. Dzięki takiej kombinacji roślinnych składników aktywnych napar z krokosza barwierskiego jest prawdziwym panaceum. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie oraz stymuluje układ odpornościowy do wzmożonej pracy. Poza tym korzystnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy: poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Działa też rozkurczowo co jest pomocne zwłaszcza w przypadku bolesnych miesiączek. A jakby tych zalet było mało – zawarta w płatkach krokosza barwierskiego luteolina poprawia pamięć i koncentrację.
Krokosz barwierski wchodzi w skład następujących naszych herbat:

Czarna herbata cejlońska, naturalne owoce moreli, berberysu, naturalne płatki dzikiej róży, kwiaty białego i niebieskiego bławatka oraz krokosza barwierskiego, aromaty wanilii i migdałów.

Czarna herbata cejlońska, liściasta, naturalne owoce wiśni, naturalny krokosz barwierski, bławatek i nagietek, naturalny smak truskawek z wiśnią.

Czarna herbata cejlońska, liściasta, naturalny dodatek jabłko, krokosz barwierski z naturalnym aromatem imbiru i wanilii.