Krokosz barwierski – czerwień, która leczy

Krokosz barwierski  – czerwień,  która leczy

Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius) to  występująca w Azji roślina o charakterystycznych żółto-czerwonych kwiatach.   Już w starożytności z kwiatów krokosza  pozyskiwano żółty i czerwony barwnik, który używano   do barwienia tkanin. Łacińska nazwa rośliny –  Carthamus  -pochodzi właśnie od arabskiego słowa karkhum oznaczającego  farbowanie. W przeszłości  krokosz bywał często wykorzystywany przez nieuczciwych kupców do fałszowania szafranu, gdyż  cienkie płatki jego kwiatów  po wysuszeniu do złudzenia przypominają  znamiona krokusa, z którego pozyskuje się najdroższą przyprawę świata.

Oszukani klienci nie byli jednak aż tak bardzo poszkodowani, ponieważ krokosz barwierski pod względem właściwości leczniczych tylko  w niewielkim stopniu  ustępuje szafranowi.  Doskonale wiedzieli o tym Chińczycy. W tradycyjnej medycynie  chińskiej  krokosz barwierski nazwany Hong Hua i stosowany jako środek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy oraz  pobudzający krążenie krwi.

Dziś wiemy, że najważniejszą substancją leczniczą  zawartą w płatkach krokosza jest właśnie czerwony barwnik, nazwany potocznie czerwienią hiszpańską.Ten związek to kartamina należąca do grupy flawonoidów.  Drugim barwnikiem, który zawierają kwiaty krokosza, jest żółcień krokoszowa, będąca pochodną chinoliny. W kwiatach występuje również, izokartamidyna, safflamina, safflor i luteolina. Dzięki takiej kombinacji roślinnych składników aktywnych napar z krokosza barwierskiego jest prawdziwym panaceum. Działa przeciwbakteryjnie i  przeciwzapalnie oraz stymuluje układ odpornościowy do wzmożonej pracy. Poza tym korzystnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy: poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Działa też rozkurczowo co jest pomocne zwłaszcza w przypadku bolesnych miesiączek. A jakby tych zalet było mało – zawarta w płatkach krokosza barwierskiego luteolina poprawia pamięć i koncentrację.

Krokosz barwierski wchodzi w skład następujących naszych herbat:

Czarna herbata cejlońska, naturalne owoce moreli, berberysu, naturalne płatki dzikiej róży, kwiaty białego i niebieskiego bławatka oraz krokosza barwierskiego, aromaty wanilii i migdałów.

Czarna herbata cejlońska, liściasta, naturalne owoce wiśni, naturalny krokosz barwierski, bławatek i nagietek, naturalny smak truskawek z wiśnią.

Czarna herbata cejlońska, liściasta, naturalny dodatek jabłko, krokosz barwierski z naturalnym aromatem imbiru i wanilii.

 

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy