Liście jeżyn – kiedyś substytut herbaty, dziś ceniony dodatek.
Odkryjcie na nowo liście jeżyn
Sezon na jeżyny właśnie trwa. Nic tak nie kojarzy się ze schyłkiem lata, jak te soczyste, pełne przeciwutleniaczy i witamin leśne owoce. Na pewno znacie smak domowego naparu z owoców jeżyn, albo smak naszych herbacianych kompozycji z dodatkiem owoców jeżyn. A ile osób wie , że napar o wyjątkowych właściwościach leczniczych można przyrządzić także z liści tej rośliny?
Był czas, gdy liście jeżyny traktowano jako substytut herbaty, który pito w czasach wojen lub kryzysów ekonomicznych, gdy towary „kolonialne” ( dziś nazwalibyśmy je po prostu importowanymi) przestawały być dostępne. Liście poddawano nawet procesowi fermentacji, aby uzyskać nie tylko zamiennik herbaty zielonej, ale też czarnej. Tymczasem herbatka z liści jeżyn to prawdziwe panaceum i dziś pijana jest nie z przymusu , ale z wyboru.
Lecznicze działanie liści jeżyn zawdzięczamy tak zwanym garbnikom hydrolizującym (galotanina, elagotanina dimeryczna) i proantocyjanidynom, kwasom organicznym (cytrynowy, izocytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, askorbowy) oraz flawonoidom i triterpenom. Napar z liści jeżyn pomaga w leczeniu problemów z układem pokarmowym wywołanych przez stres, szczególnie zbawienne działanie ma w przypadku wrzodów żołądka. Herbatka z liści jeżyn ma również właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu wzmacnia organizm.
Liście jeżyn znajdziecie w mieszance Basilur Virgin Nature – Stress Release
Powiązane wpisy
- ← Czy herbata jest częstym motywem w sztuce?
- Szybkie ciasteczka francuskie z twarożkiem herbacianym →