Liście jeżyn – kiedyś substytut herbaty, dziś ceniony dodatek.

Liście jeżyn – kiedyś substytut herbaty, dziś ceniony dodatek.

Odkryjcie na nowo liście jeżyn

Sezon na jeżyny właśnie trwa.  Nic tak nie kojarzy się ze schyłkiem lata, jak te soczyste, pełne przeciwutleniaczy i witamin leśne owoce.  Na pewno znacie smak domowego naparu z owoców jeżyn, albo smak naszych herbacianych kompozycji z dodatkiem owoców jeżyn. A ile osób wie , że  napar o wyjątkowych właściwościach leczniczych można przyrządzić także z liści tej rośliny?

Był czas, gdy   liście jeżyny traktowano jako substytut  herbaty, który pito w czasach wojen lub kryzysów ekonomicznych, gdy towary „kolonialne” ( dziś nazwalibyśmy je po prostu importowanymi) przestawały być dostępne. Liście poddawano nawet procesowi fermentacji, aby uzyskać nie tylko zamiennik herbaty zielonej, ale też  czarnej. Tymczasem herbatka z liści jeżyn to prawdziwe panaceum i  dziś pijana jest nie z przymusu , ale z wyboru.

Lecznicze działanie liści jeżyn zawdzięczamy    tak zwanym garbnikom hydrolizującym (galotanina, elagotanina dimeryczna) i proantocyjanidynom, kwasom organicznym (cytrynowy, izocytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, askorbowy) oraz  flawonoidom i  triterpenom.  Napar z liści jeżyn pomaga w leczeniu problemów z układem pokarmowym wywołanych przez stres, szczególnie zbawienne działanie ma w przypadku wrzodów żołądka. Herbatka z liści jeżyn ma  również właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu wzmacnia organizm.

Liście jeżyn znajdziecie w mieszance  Basilur Virgin Nature – Stress Release 
Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy