Masala Chai – przepis na aromatyczną herbatę indyjską
By poznać smaki Wschodu, najlepiej zacząć od czegoś prostego w przygotowaniu. Smaczna, aromatyczna, pełna niecodziennych połączeń… Oto przepis na Masala Chai!
Masala Chai to herbata, łącząca w sobie napar czarnej herbaty i ostrych, pachnących przypraw. Do jej przygotowania warto użyć mocnej herbaty — tak, by po wymieszaniu z dodatkami, wciąż czuć jej smak. Do tego mleko… Dla wielu składnik, którego nigdy do herbaty by nie dodali, dla innych lubiany składnik popularnej “bawarki”.
Jak przygotować Masala Chai? Przygotuj sobie potrzebne składniki.
300 mililitrów wody
300 mililitrów mleka
2 łyżki czarnej, wyrazistej w smaku herbaty np. Basilur Darjeeling
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cynamonu
po pół łyżeczki gałki muszkatołowej, kardamonu i imbiru
odrobina anyżu i kilka goździków
Mleko z wodą i przyprawami kilkanaście minut gotuj — tak by wrzało. Następnie, zdejmij garnuszek z ognia i dodaj liście herbaty. Mieszankę parz przez pięć minut, dodaj cukier, a następnie przelej do kubeczków, po oddzieleniu fusów.
Gotowe? To usiądź wygodnie i rozsmakuj się w tradycyjnym, indyjskim napoju. W Indiach, Masalę kupisz na każdym straganie, ale zawsze możesz przyrządzić ją samodzielnie. A może wolisz spróbować gotowej Masala Chai?
Znajdziesz ją w naszym sklepie! Kliknij tutaj. Wystarczy gorącą wodą zalać herbaciane fusy, by w całym domu rozniósł się zapach taki, jak w ciepłym, indyjskim domu…