Matcha – o tym, dlaczego świat oszalał na punkcie zielonego proszku

Matcha – o tym, dlaczego świat oszalał na punkcie zielonego proszku

Cieszy się coraz większą popularnością, posiada szereg właściwości zdrowotnych i… piękny zielony kolor – matcha, bo o niej mowa, to napój, z którym każdy powinien się zapoznać.

Czym jest właściwie matcha i dlaczego warto ją pić?

Matcha to sproszkowana zielona herbata, której liście dojrzewają powoli w zacienionych plantacjach. To dzięki temu susz zyskuje charakterystyczny jasnozielony kolor i jest bogaty w aminokwasy. Po zbiorze i wysuszeniu cząstki liści są ścierane na drobny pył przy pomocy młynów, najczęściej granitowych.

Jej historia sięga XIII wieku, kiedy została sprowadzona z Chin do Japonii przez buddyjskich mnichów. Dzięki zawartości katechin matcha poprawiała pracę umysłu i koncentrację, co szczególnie przydawało się w sztuce medytacji.

Tradycyjne przygotowuje się ją poprzez wlanie gorącej wody do niewielkiej ilości proszku i mieszanie bambusową trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy. Rozpuszczanie startych liści herbacianych w wodzie pozwala uzyskać 15 razy więcej składników aktywnych niż przy klasycznym parzeniu całych liści, które uwalnia ich niewielką część. Dlatego matcha przoduje w grupie tzw. superfood – żywności o wysokiej zawartości substancji odżywczych.

Jest szczególnie bogata w antyoksydanty

Jednym z nich jest EGCG – galusan epigallokatechiny, który jest 100 razy silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina C i 25 razy silniejszym niż witamina E. Dzięki temu doskonale zwalcza stres oksydacyjny, który przyczynia się do powstawania wielu chorób, m.in. choroby Parkinsona czy Alzheimera.

Matcha, a odchudzanie

Dzięki katechinom EGCG matcha przyspiesza spalanie tłuszczów w organizmie, obniża poziom glukozy i insuliny we krwi. Nawet bez drastycznej zmiany nawyków żywieniowych regularne picie zielonej herbaty pomoże zrzucić zbędne kilogramy. Jest doskonałym napojem dla osób mniej i bardziej aktywnych fizycznie.

Zdrowe kości

EGCG  to także sekret zdrowych i mocnych kości. Pijąc matchę, możemy być pewni, że dokładamy wszelkich starań, by uniknąć m.in. osteoporozy.

Choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory

Matcha wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a ponieważ zapobiega formowaniu się zakrzepów, zmniejsza tym samym ryzyko wystąpienia udaru. Badania wykazały, że hamuje rozwój niektórych chorób nowotworowych,  m.in raka prostaty.

L-teanina

Charakteryzuje się również dużą zawartością L-teaniny, aminokwasu, który wpływa na organizm relaksująco oraz wspiera pracę umysłu i koncentrację.

 

matcha

 

Organiczna matcha Tipson łączy sięgającą XIII wieku historię napoju z nowoczesnym podejściem do zdrowego stylu życia. Dlatego mieszanki zostały wzbogacone o inne organiczne składniki, by zamknąć w jednej saszetce bogactwo antyoksydantów, minerałów, polifenoli i witamin.

Organic Matcha jest dostępna w 6 opcjach smakowych:

 

Matcha Blueberry –  matcha z dodatkiem zielonej herbaty i naturalnym aromatem borówki amerykańskiej.

 

Matcha Turmeric Passionfruit – matcha z dodatkiem zielonej herbaty, kurkumy i naturalnym aromatem marakui.

 

Matcha Cinnamon Ginger – matcha z dodatkiem zielonej herbaty, imbiru i cynamonu.

 

Matcha Honey Lemon – matcha z dodatkiem zielonej herbaty, trawy cytrynowej, cytryny i naturalnym aromatem miodu.

 

Matcha Mint – matcha z dodatkiem zielonej herbaty i mięty pieprzowej.

 

Matcha Masala Chai – matcha z dodatkiem zielonej herbaty, czarnego pieprzu, imbiru, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i kardamonu.

 

 

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy