Miodowy piernik z powidłami

Miodowy piernik z powidłami

Kto co roku na święta piecze ciacha? Mamy dla Was niesamowity przepis na miodowy piernik z dodatkiem herbaty Basilur Cardamom od PoProstuPycha.pl!

Unoszący się w całym domu aromat piernika – to na pewno dla wielu z Was zapach Świąt!

Czas na urozmaicenia! Przygotuj pyszny miodowy piernik z dodatkiem herbaty Basilur wg. przepisu od PoProstuPycha.pl!

Czas przygotowania: 70 minut.

Składniki:

Ciasto

  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)

  • 3/4 szklanki cukru

  • 200 g miodu

  • 1/2 szklanka oleju

  • 1/2 szklanki mocnej czarnej herbaty z dodatkiem kardamonu Basilur Cardamom

  • niecałe 3 szklanki mąki tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki przyprawy do piernika

  • 1 łyżka kakao

 

Dekoracja

  • 250 g powideł śliwkowych

  • 100 g czekolady mlecznej

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

 

 

Krok 1

miodowy piernik

https://poprostupycha.com.pl/

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie wsypujemy cukier i miksujemy aż się rozpuści. Dodajemy żółtka, delikatnie miksujemy.

 

 

 

 

Krok 2

miodowy piernik

https://poprostupycha.com.pl/

Do masy jajecznej dodajemy suche składniki: proszek do pieczenia, mąkę, kakao, przyprawę do piernika.

 

 

 

 

 

Krok 3

miodowy piernik

https://poprostupycha.com.pl

Następnie wlewamy olej, miód, przestudzoną herbatę, miksujemy na małych obrotach.

 

 

 

 

 

Krok 4

miodowy piernik

https://poprostupycha.com.pl/

Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki lub prostokątnej foremki (u mnie o wymiarze 28 x 15 cm) i pieczemy w temp. 180 C stopni (bez termoobiegu) przez ok. 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia.

 

 

 

 

 

 

 

Krok 5

miodowy piernik

https://poprostupycha.com.pl/

Kiedy piernik się wystudzi, przekrawamy go na 2 części i smarujemy go powidłami.

 

 

 

 

 

Krok 6

miodowy piernik

https://poprostupycha.com.pl/

Przygotowujemy polewę czekoladową: śmietankę mieszamy z pokruszoną czekoladą i mieszamy rózgą (trzepaczką) do momentu, aż czekolada się rozpuści, a polewa będzie dość gładka i gęsta. Zdejmujemy rondel z palnika. Polewamy piernik czekoladą, a na końcu posypujemy z wierzchu posiekanymi orzechami. Przechowujemy w lodówce.

 

 

 

 

 

 

 

miodowy piernik

https://poprostupycha.com.pl/

 

Smacznego!

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga: https://poprostupycha.com.pl/

Zachęcamy Was do przetestowania innych przepisów, które znajdziecie w naszej Herbacianej Kuchni.

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy