Miodowy piernik z powidłami
Kto co roku na święta piecze ciacha? Mamy dla Was niesamowity przepis na miodowy piernik z dodatkiem herbaty Basilur Cardamom od PoProstuPycha.pl!
Unoszący się w całym domu aromat piernika – to na pewno dla wielu z Was zapach Świąt!
Czas na urozmaicenia! Przygotuj pyszny miodowy piernik z dodatkiem herbaty Basilur wg. przepisu od PoProstuPycha.pl!
Czas przygotowania: 70 minut.
Składniki:
Ciasto
-
5 jajek (osobno białka i żółtka)
-
3/4 szklanki cukru
-
200 g miodu
-
1/2 szklanka oleju
-
1/2 szklanki mocnej czarnej herbaty z dodatkiem kardamonu Basilur Cardamom
-
niecałe 3 szklanki mąki tortowej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki przyprawy do piernika
-
1 łyżka kakao
Dekoracja
-
250 g powideł śliwkowych
-
100 g czekolady mlecznej
-
100 ml śmietanki kremówki 30%
-
100 g posiekanych orzechów włoskich
Krok 1
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie wsypujemy cukier i miksujemy aż się rozpuści. Dodajemy żółtka, delikatnie miksujemy.
Krok 2

https://poprostupycha.com.pl/
Do masy jajecznej dodajemy suche składniki: proszek do pieczenia, mąkę, kakao, przyprawę do piernika.
Krok 3
Następnie wlewamy olej, miód, przestudzoną herbatę, miksujemy na małych obrotach.
Krok 4
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki lub prostokątnej foremki (u mnie o wymiarze 28 x 15 cm) i pieczemy w temp. 180 C stopni (bez termoobiegu) przez ok. 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5
Kiedy piernik się wystudzi, przekrawamy go na 2 części i smarujemy go powidłami.
Krok 6
Przygotowujemy polewę czekoladową: śmietankę mieszamy z pokruszoną czekoladą i mieszamy rózgą (trzepaczką) do momentu, aż czekolada się rozpuści, a polewa będzie dość gładka i gęsta. Zdejmujemy rondel z palnika. Polewamy piernik czekoladą, a na końcu posypujemy z wierzchu posiekanymi orzechami. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga: https://poprostupycha.com.pl/
Zachęcamy Was do przetestowania innych przepisów, które znajdziecie w naszej Herbacianej Kuchni.
Powiązane wpisy
- ← Herbaciane wróżby , czyli tasseomancja
- Niebieska herbata – co trzeba wiedzieć o herbacie Oolong? →