Moc miętowej herbaty

Moc miętowej herbaty

Wyrazista, orzeźwiająca o charakterystycznym zapachu – mięta. Znana już od starożytności do dziś cieszy się bardzo dużą popularnością, która od wielu lat wcale nie maleje.

Minthe – to mityczna nimfa, która oczarowała samego władcę podziemi – Hadesa. Została ona zamieniona w roślinę (miętę), która dla samego boga umarłych była wręcz świętym ziołem.
Dwie ścieżki tej historii rozwidlają się ku temu, kto przemienił nimfę. Jedna z nich mówi o tym, że to zazdrosna małżonka Hadesa – Persefona rzuciła na nią czar. Druga zaś mówi o tym, że to sam Hades zaczarował Minthe aby uchronić ją przed gniewem Persefony.

Mięta dzięki swoim walorom smakowym oraz właściwościom zdrowotnym jest cały czas ceniona. Niepozorna roślina kryje w sobie witaminy (A,C,B1,B9), kwas foliowy oraz minerały (żelazo, potas, cynk, magnez, fosfor oraz miedź i selen).

Pomaga ukoić układ trawienny , ma działanie rozkurczające, dzięki temu zmniejsza ból brzucha. Wspomaga w problemach takich jak zaparcia czy wzdęcia, dzięki zawartości mentolu – ogranicza on dodatkowo wydzielanie żółci co przynosi ulgę.
Napar z liści mięty po ciężkostrawnej uczcie przyniesie ulgę.

Działa przeciwbakteryjnie i antywirusowo. Mięta zawdzięcza to właśnie zawartym w niej garbnikom, mentolowi i mentonowi.

Roślina ta działania również uspakajająco, więc przyniesie ulgę i wytchnienie w przypadku dużej ilości nerwów. Ponadto wspomoże spokojny sen i złagodzi bóle migrenowe.

Poza aspektami zdrowotnymi mięta ma również nieocenione walory smakowe. Idealnie sprawdza się w ciepłe lub upalne dni, orzeźwia, daje uczucie subtelnego ochłodzenia podczas picia naparu z jej liści.
Idealnie komponuje się również z owocami. Podkreśla i podbija ich smak.

Co powiesz na miętowy napar? 🙂

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy