Moc rabarbaru w herbacie
Korzeń rabarbaru, chociaż posiada nieocenione właściwości wciąż nie jest popularnym składnikiem.
A szkoda, bo jego wachlarz jego dobrodziejstw jest naprawdę warty poznania oraz przede wszystkim stosowania. Co kryje w sobie ta roślina?
Rabarbar posiada właściwości przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczne, dlatego idealnie sprawdza się w produktach myjących czy jako składnik dezodorantów.
Zawiera dużo witaminy A, która pomaga zwalczać wolne rodniki. Za czym idzie opóźnia ona procesy starzenia się i wpływa na młody wygląd skóry. Redukuje drobne zmarszczki i spłyca je.
Skóra staje się świetlista i nawilżona, bowiem rabarbar dba o jej odpowiedni poziom nawilżenia. Dodatkowo uszczelnia warstwę hydrolipidową w naskórku dzięki czemu naskórek zostaje lepiej chroniony i nie traci wody.
Ponadto sprawdzi się dobrze przy skórze trądzikowej czy problematycznej, ponieważ zawiera on właściwości antyseptyczne.
Korzeń ten bardzo dobrze wpływa na kondycję włosów. Odżywia je, sprawia, że stają one gładkie i lśniące. Wywar z rabarbaru działa podobnie do rumianku,
posiada on delikatne właściwości rozjaśniające pasma.
Rabarbar kryje w sobie wiele witamin i minerałów. Są to m.in witaminy z grupy B, witamina C, K, E, magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor oraz mangan.
W herbacie jest on słodką, aczkolwiek delikatną nutą smakową.