Moringa – magiczne drzewo
U podnóży Himalajów rosną wysokie drzewa (ich wysokość dochodzi do 10 metrów!) z pęczkami małych owalnych liści i delikatnie pachnącymi kwiatami o kremowym kolorze. Są to drzewa Moringi olejnodajnej (Moringa oleifera) Ze względu na swoje niezwykłe właściwości roślina ta nazywana jest „drzewem długiego życia” lub „cudownym drzewem”
Jej ojczyzną są północne Indie, ale obecnie występuje powszechnie w całej Azji, Afryce i Ameryce Łacińskiej. Wszystkie jej część przynoszą ludziom pożytek. Kwiaty, liście i kora mają działanie lecznicze, podobnie jak korzenie, które w smaku przypominają chrzan (stąd inna nazwa rośliny “drzewo chrzanowe”). Z nasion pozyskuje się niezwykle wartościowy olej moringa, który można wykorzystać w celach spożywczych oraz do pielęgnacji skóry. Nasiona są także używane w krajach rozwijających się do oczyszczania wody.
Liście moringa zawierają aż 26 substancji hamujących procesy zapalne oraz 46 przeciwutleniaczy. Pod względem właściwości antyoksydacyjnych przewyższają one nawet jagody acai, ustępując tylko goździkom i olejkowi z oregano!
Niesamowite są też ich właściwości odżywcze Rzadko zdarza się, aby liście stanowiły źródło białka, ale w przypadku liści z drzewa moringa tak jest. Zawierają także czterokrotnie więcej wapnia niż krowie mleko. Poza tym dostarczają organizmowi 4 razy więcej witaminy A niż marchew, 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 15 razy więcej potasu niż banany i 25 razy więcej żelaza niż szpinak!
Naukowcy wciąż badają lecznicze właściwości liści “drzewa długowieczności”. Wiadomo już że zawarte w nich terpenoidy pobudzają komórki trzustki odpowiedzialne za produkcję insuliny, więc mogą być pomocne w leczeniu cukrzycy. Zeatyna to substancja, która odpowiada za przyswajanie przez organizm wszelkich substancji odżywczych- witamin, minerałów, mikroelementów i aminokwasów. Salwesterol należy do fitoaleksyn. Są to związki produkowane przez rośliny w odpowiedzi na infekcje wywołane przez patogeny roślin. Badania kliniczne wskazują, że salwesterol może mieć właściwości przeciwnowotworowe. W dodatku moringa wyróżnia się największym stężeniem chlorofilu spośród wszystkich przebadanych dotąd roślin. (Dobroczynne działanie chlorofilu na ludzki organizm to wspomaganie oczyszczania z toksyn)
Napar z liści moringa ma przyjemny, lekko słodkawy smak. Dlatego te cudowne liście znajdziecie w wielu naszych herbatach:
Powiązane wpisy
- ← Firma odpowiedzialna społecznie – co wspieramy?
- Edycja letnia herbacianego must have czyli tniemy ceny! →