Niebieska malwa w naszych herbatach
Niebieska malwa lub malwa dzika to popularne nazwy ślazu dzikiego (Malva Sylvestris), rośliny z rodziny ślazowatych. Czasem spotyka się także określenie czarna malwa, ponieważ kwiaty często bardzo ciemnieją po wysuszeniu. Od wieków napar z kwiatów niebieskiej malwy stosowany jest jako tradycyjne lekarstwo na kaszel i chrypkę.
Obecnie czarna malwa jest częstym składnikiem syropów przeciwkaszlowych. Lecznicze działanie wynika w dużej mierze z tego , że kwiaty ślazu dzikiego zawierają duże ilości związków śluzowych, które tworzą ochronną powłokę na śluzówce dróg oddechowych , gardła i przewodu pokarmowego łagodząc podrażnienia.
Poza tym w kwiatach czarnej malwy znajdziemy wiele innych dobroczynnych substancji. Są to na przykład kwasy fenolowe i flawonoidy , antocyjany (naturalne barwniki roślinne) z których warto wymienić malwidynę. Związki te mają działanie przeciwzapalne, a także uszczelniają naczynia krwionośne. Dlatego też w medycynie preparaty z kwiatów Malva sylvestris L. wykorzystane są także w leczeniu stanów zapalnych naczyniówki oka, zapalenia spojówek i białkówki. W medycynie ludowej naparu z niebieskiej malwy używano także do kąpieli niemowląt z problemami skórnymi, a obecnie niezwykłe właściwości nawilżające tej rośliny wykorzystują też twórcy naturalnych kosmetyków.
Niebieska malwa jednak oprócz właściwości łagodzących, antybakteryjnych i przeciwzapalnych, ma także działanie uspokajające i wyciszające.
Kwiaty niebieskiej malwy znajdziecie w następujących naszych herbatach:

Czarna herbata cejlońska z dodatkiem kwiatów bławatka, niebieskiej malwy, owoców żurawiny oraz nutą truskawki, moreli, ananasa i papai.

Czarna herbata cejlońska, liściasta z dodatkiem chabru, pąków jaśminu, niebieskiej malwy oraz naturalnym aromatem prażonych migdałów.
Powiązane wpisy
- ← Krokosz barwierski – czerwień, która leczy
- Szarłat, czyli co święta roślina Indian ma wspólnego z herbatami? →