Oolong Yan-Shi Ginseng – (z żeń – szeniem) – unikat wśród herbat

Oolong Yan-Shi Ginseng – (z żeń – szeniem) –  unikat wśród herbat

 To wyjątkowa herbata od niedawana jest dostępna w Polsce.  Gdy piszemy o wyjątkowości, nie są to słowa na wyrost! Już sam wygląd Oolong Yan-Shi Ginseng   zaskakuje:  susz przypomina małe zielone  kamyki – z tego właśnie powodu herbacie nadano  nazwę Yan-Shi , co w języku chińskim oznacza kamień. Za zieloną barwę odpowiada herbata Oolong, którą mocno zwinięto. W środku każdej takiej kulki znajdziemy zmielony żeń – szeń syberyjski. (Żeń-szeń to po chińsku Ginseng)

Niesamowity jest także korzystny wpływ tej herbaty na zdrowie, a smak przyjemnie zaskakuje.

Herbata Oolong  ma wiele właściwości prozdrowotnych pomaga zwalczać starzenie się skóry i poprawia jej koloryt oraz chroni organizm przed  stresem oksydacyjnym  spowodowanymi opalaniem i paleniem papierosów.

Moc żeń-szenia

Żeń – szeń  (Panax ginseng)  jest prawdziwym panaceum  stosowanym w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu od ponad 4000 lat.  Zdaniem lekarzy medycyny chińskiej zapewniał on długowieczność, bywał nawet nazywany „dawką nieśmiertelności”.

Dziś wiemy, że ten niezwykły korzeń  właściwości zawdzięcza zawartości wielu unikalnych  substancji aktywnych (jest ich około 200!), których nie można znaleźć w żadnej innej roślinie. Najważniejszymi z nich są ginsenozydy. Ich działanie polega na zwiększeniu zdolności hemoglobiny do przyłączania tlenu, dzięki czemu wszystkie narządy są lepiej zaopatrywane w tlen. W konsekwencji wzrasta ilość energii i zdolność organizmu do wysiłku zarówno fizycznego, jak i umysłowego. Ginsenozydy pobudzają też układ odpornościowy – powodują wzrost odporności na infekcje oraz przyspieszają proces regeneracji organizmu.

W tradycyjnej medycynie chińskiej szeń- szeń uważany był za afrodyzjak, skuteczny zarówno w przypadku mężczyzn jak i kobiet. Współczesne badania naukowców z  Seulu potwierdzają te właściwości – mechanizm działania żeń szenia polega  w tym wypadku na zwiększaniu wytwarzania tlenku azotu w endotelium naczyń ciał jamistych.

Zawarte w żeń-szeniu  ginzenozydy poprawiają też  pamięć oraz zdolność uczenia się zarówno u osób zdrowych, jak i z różnymi  zaburzeniami  zapamiętywania.

Ponadto żeń-szeń obniża poziom złego cholesterolu we krwi, powodując jednocześnie wzrost frakcji HDL cholesterolu ( czyli “dobrego” cholesterolu), działa przeciwzakrzepowo oraz obniża poziom cukru we krwi. Trwają obecnie badania kliniczne dotyczące stosowania żeń-szenia w leczeniu cukrzycy.

 

 Zdaniem koneserów  herbata Oolong Yan-Shi Ginseng jest jedną z niewielu herbat które zdecydowanie lepiej smakują przy drugim parzeniu, jest to zasługą całkowicie  rozwijających się liści które mogą wtedy  w pełni oddać swój aromat, co w połączeniu z żeń szeniem, tworzy niezwykle ciekawą kompozycje  smakową .  

 Herbata Oolong Yan-Shi Ginseng świetnie smakuje z  różnymi dodatkami: owocami, sokami  owocowymi lub odrobiną miodu.  Niektórzy piją ją nawet z bitą śmietaną. Zachęcamy do eksperymentowania  z dodatkami!  Chcących spróbować tej herbaty namawiamy do pośpiechu, bo w magazynie mamy tylko 20 sztuk!

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy