Orange Earl Grey – bezalkoholowy drink na bazie czarnej herbaty
Kolejna propozycja na herbacianego drinka! Tym razem przedstawiamy Orange Earl Grey!
Drink na bazie zielonej herbaty już był, teraz czas na czarną. Nasz Persian Earl Grey o intensywnym bergamotowym aromacie to idealna baza pod orzeźwiający napój.
Orange Earl Grey jest niezwykle prosty w przygotowaniu i gwarantujemy, że zrobi furorę na każdym przyjęciu!
Składniki:
-
czarna herbata Persian Earl Grey
-
cytryna
-
pomarańcze
-
cukier
-
tonik
-
opcjonalnie lód w kostkach
Przygotowanie:
1. Zalewamy herbatę Persian Earl Grey wodą o temperaturze 95-100 stopni i parzymy przez 3-5 minut. Ilość dowolna – w zależności od tego ile drinków chcemy przygotować. Następnie herbatę obficie słodzimy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia (a najlepiej mocno schłodzić w lodówce).
2. Brzegi szklanki lub kieliszka, w którym chcemy podać drinki, należy “wysmarować” plastrem pomarańczy tak, by był mokry. Potem obtaczamy brzegi szklanki w cukrze.
3. Do szklanki wrzucamy kilka kostek lodu i plastry pomarańczy. Następnie wyciskamy sok z ćwiartki cytryny i połówki pomarańczy.
4. Zalewamy 3/4 szklanki schłodzoną herbatą.
5. Dolewamy tonik.
6. Ozdabiamy plastrem pomarańczy.
Voila! Przepyszny drink jest gotowy!
Więcej herbacianych przepisów znajdziecie na naszej stronie w dziale Herbaciana Kuchnia .
Powiązane wpisy
- ← Karat EMERALD – klejnot wśród zielonych herbat
- Matcha – o tym, dlaczego świat oszalał na punkcie zielonego proszku →