Oznaczenia herbat cejlońskich

Oznaczenia herbat cejlońskich

 

Gdy wybieramy w sklepie herbatę często nawet nie zastanawiamy się nad jej pochodzeniem czy jakością liści. Warto zwrócić uwagę na oznaczenia, które znajdziemy na opakowaniu czy w informacji o danej herbacie. Mówią one o rodzaju, wielkości liści herbacianych, a także o regionie z którego pochodzi.

Znajomość stosowanych oznaczeń pomoże dokonać właściwego wyboru i spełnić oczekiwania, choć rzeczywista jakość, aprobowana przez każdego użytkownika, może być stwierdzona tylko przez skosztowanie.

Poniżej przedstawiamy ogólne wyjaśnienia międzynarodowych oznaczeń oraz oznaczenia cejlońskie, które w naszym sklepie internetowym znajdziecie przy herbatach Basilur.

Herbaty cejlońskie produkowane są w górskich regionach wyspy, na wysokości od 600 do 2500 m n.p.m.
W zależności od wysokości herbaty klasyfikuje się na:

  • High Grown – 1200-2500 m n.p.m.  – najwyżej cenione, najlepsze gatunkowo herbaty, osiągające najwyższą cenę. Zazwyczaj są to herbaty lekkie i łagodne, o jasno żółtej barwie naparu.
  • Middle Grown – 1200-600 m n.p.m. –  herbaty o energetycznym i orzeźwiającym profilu, z pomarańczowo-brązowym kolorem naparu.
  • Low Grown – poniżej 600 m n.p.m. –  suszu używa się głównie do komponowania mieszanek. Herbaty charakteryzują się ciemnobrunatnym kolorem naparu o bardzo wyrazistym i pełnym smaku.

W każdych z tych regionów herbata ma inny kolor, smak i aromat. Herbaty z terenów nizinnych używa się głównie do mieszanek herbacianych.

T– tip – wierzchołek, to informacja, że herbata zawiera nierozwinięte pąki liści. Tipsy dodawane są do wysokiej jakości herbat.

F – flowery – kwiatowa, to herbata zawierająca pączki i dwa listki.

G – golden – złota, to herbata charakteryzująca się złotym kolorem naparu. Jest to herbata ze „złotymi tipsami”, czyli koniuszkami pączków, herbata wysokiej jakości.

– Pekoe.  Jest to herbata z młodych liści, zawiera częściowo długie, sztywne liście bez wierzchołków (Tips), z niewielką ilością otworów (perforacji).

S – Souchong. Jest to herbata z grubych liści, zwiniętych podłużnie.

B – Broken – łamana. Herbata z liści łamanych.

– Fannings. Herbata pokruszona.

TeaLeaves2

 

źródło: wiki

 

Czarne Herbaty Cejlońskie 

  • OP – Orange Pekoe. Główna klasa herbaty produkowana na Cejlonie i Jawie. Zawiera długie, spiczaste liście bez pączków. Wysokiej jakości.
  • FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe. Herbata o grubszych liściach z dodatkiem pączków – Tips.
  • EXSP – Flowery Broken Orange Pekoe Extra Special. Herbata o grubszych liściach z dodatkiem pączków – Tips, bardzo wysokiej jakości.
  • BOP – Broken Orange Pekoe. Jak OP to podstawowy gatunek herbaty z Cejlonu i Jawy. Zawiera łamane liście. Daje mocny, ciemny i aromatyczny napar.
  • BOPF – Broken Orange Pekoe Fannings. Jest to herbata produkowana m. in. na Cejlonie. Jej liście są równomiernie i drobno pocięte. Nie zawiera tipsów.

Zielone Herbaty Cejlońskie 

  • OP – Orange Pekoe. Główna klasa herbaty produkowana na Cejlonie i Jawie. Zawiera długie, spiczaste liście bez pączków. Wysokiej jakości.
  • GP – GunPowder. Jej nazwa pochodzi od wyglądu – w trakcie produkcji liście są zwijane bardzo ciasno, przez co wyglądają jak proch strzelniczy.
  • Ex. Sp – Gun Powder Extra Special. Zielona herbata Gun Powder bardzo wysokiej jakości.
  • BOPF – Broken Orange Pekoe Fannings. Jest to herbata produkowana m. in. na Cejlonie. Jej liście są równomiernie i drobno pocięte. Nie zawiera tipsów.
  • Oolong – to herbata półfermentowana, w procesie produkcji dodawane jest często mleko, co nadaje jej delikatności i aromatu.
  • H – Young Hyson.  Składa się tylko z dwóch pierwszych listków pozostających jeszcze w pąku. Delikatna w smaku.
Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy