Oznaczenia herbat cejlońskich
Gdy wybieramy w sklepie herbatę często nawet nie zastanawiamy się nad jej pochodzeniem czy jakością liści. Warto zwrócić uwagę na oznaczenia, które znajdziemy na opakowaniu czy w informacji o danej herbacie. Mówią one o rodzaju, wielkości liści herbacianych, a także o regionie z którego pochodzi.
Znajomość stosowanych oznaczeń pomoże dokonać właściwego wyboru i spełnić oczekiwania, choć rzeczywista jakość, aprobowana przez każdego użytkownika, może być stwierdzona tylko przez skosztowanie.
Poniżej przedstawiamy ogólne wyjaśnienia międzynarodowych oznaczeń oraz oznaczenia cejlońskie, które w naszym sklepie internetowym znajdziecie przy herbatach Basilur.
Herbaty cejlońskie produkowane są w górskich regionach wyspy, na wysokości od 600 do 2500 m n.p.m.
W zależności od wysokości herbaty klasyfikuje się na:
- High Grown – 1200-2500 m n.p.m. – najwyżej cenione, najlepsze gatunkowo herbaty, osiągające najwyższą cenę. Zazwyczaj są to herbaty lekkie i łagodne, o jasno żółtej barwie naparu.
- Middle Grown – 1200-600 m n.p.m. – herbaty o energetycznym i orzeźwiającym profilu, z pomarańczowo-brązowym kolorem naparu.
- Low Grown – poniżej 600 m n.p.m. – suszu używa się głównie do komponowania mieszanek. Herbaty charakteryzują się ciemnobrunatnym kolorem naparu o bardzo wyrazistym i pełnym smaku.
W każdych z tych regionów herbata ma inny kolor, smak i aromat. Herbaty z terenów nizinnych używa się głównie do mieszanek herbacianych.
T– tip – wierzchołek, to informacja, że herbata zawiera nierozwinięte pąki liści. Tipsy dodawane są do wysokiej jakości herbat.
F – flowery – kwiatowa, to herbata zawierająca pączki i dwa listki.
G – golden – złota, to herbata charakteryzująca się złotym kolorem naparu. Jest to herbata ze „złotymi tipsami”, czyli koniuszkami pączków, herbata wysokiej jakości.
P – Pekoe. Jest to herbata z młodych liści, zawiera częściowo długie, sztywne liście bez wierzchołków (Tips), z niewielką ilością otworów (perforacji).
S – Souchong. Jest to herbata z grubych liści, zwiniętych podłużnie.
B – Broken – łamana. Herbata z liści łamanych.
F – Fannings. Herbata pokruszona.
źródło: wiki
Czarne Herbaty Cejlońskie
- OP – Orange Pekoe. Główna klasa herbaty produkowana na Cejlonie i Jawie. Zawiera długie, spiczaste liście bez pączków. Wysokiej jakości.
- FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe. Herbata o grubszych liściach z dodatkiem pączków – Tips.
- EXSP – Flowery Broken Orange Pekoe Extra Special. Herbata o grubszych liściach z dodatkiem pączków – Tips, bardzo wysokiej jakości.
- BOP – Broken Orange Pekoe. Jak OP to podstawowy gatunek herbaty z Cejlonu i Jawy. Zawiera łamane liście. Daje mocny, ciemny i aromatyczny napar.
- BOPF – Broken Orange Pekoe Fannings. Jest to herbata produkowana m. in. na Cejlonie. Jej liście są równomiernie i drobno pocięte. Nie zawiera tipsów.
Zielone Herbaty Cejlońskie
- OP – Orange Pekoe. Główna klasa herbaty produkowana na Cejlonie i Jawie. Zawiera długie, spiczaste liście bez pączków. Wysokiej jakości.
- GP – GunPowder. Jej nazwa pochodzi od wyglądu – w trakcie produkcji liście są zwijane bardzo ciasno, przez co wyglądają jak proch strzelniczy.
- Ex. Sp – Gun Powder Extra Special. Zielona herbata Gun Powder bardzo wysokiej jakości.
- BOPF – Broken Orange Pekoe Fannings. Jest to herbata produkowana m. in. na Cejlonie. Jej liście są równomiernie i drobno pocięte. Nie zawiera tipsów.
- Oolong – to herbata półfermentowana, w procesie produkcji dodawane jest często mleko, co nadaje jej delikatności i aromatu.
- H – Young Hyson. Składa się tylko z dwóch pierwszych listków pozostających jeszcze w pąku. Delikatna w smaku.