Parzenie herbaty na zimno – Cold Brew

Parzenie herbaty na zimno – Cold Brew

Czy wiesz, że coraz popularniejsza staje się metoda parzenia na zimno? My stosujemy ją wiele lat i bardzo ją polecamy. 🙂
Parzenie bez gorącej wody? Oj tak! 🙂 Jak to działa? Jak smakuje?
Już śpieszymy z odpowiedziami. 🙂

Jak to zrobić?
Susz herbaciany wrzucamy do dzbanka i zalewamy zimną lub nawet lodowatą wodą, po czym odkładamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Możemy także przygotować to w sposób ekspresowy: odkręcamy butelkę wody, do środka wrzucamy jedną torebkę herbaty, zakręcamy i odkładamy do lodówki. Herbata powinna pozostać w lodówce od 2 do 6 godzin. W ten sposób przygotujemy sobie orzeźwiający napój na wynos, który będzie znacznie zdrowszy od napojów typu ice tea ze sklepowych półek.

Dlaczego warto parzyć tą metodą?
Przy zalewaniu herbaty zimną wodą otrzymujemy napar znacznie delikatniejszy, w którym nie czuć goryczki – pod wpływem zimnej wody większość garbników odpowiadających za gorzki smak, zostaje w liściach, a na pierwszy plan wysuwają się gamy kwiatowe oraz owocowe.Ten sposób parzenia sprawia również, że napar ma mniejszą zawartość kofeiny czyli herbacianej teiny i katechin.

Kiedy najlepiej stosować cold brew?
Metoda sprawdzi się zdecydowanie najlepiej latem, podczas upałów, kiedy organizm potrzebuje ciągłego nawadniania. Tak przygotowana herbata nie tylko ugasi pragnienie, ale orzeźwi i doda energii.

Jakie herbaty sprawdzą się najlepiej przy tej metodzie?
Śmiało można eksperymentować w tej dziedzinie, ale warto wiedzieć, że doskonale sprawdzi się zwłaszcza przy herbatach zielonych i mieszankach z owocami, kwiatami czy przyprawami. O ile gorąca woda nieco tłumi takie smaki, to parzenie na zimno idealnie je podkreśli. Może się okazać, że herbata, którą znamy od dawna, przygotowana tą metodą zaskoczy nas zupełnie odmiennym smakiem.

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy