Parzenie herbaty na zimno – Cold Brew

Parzenie herbaty na zimno – Cold Brew

Czy wiesz, 偶e coraz popularniejsza staje si臋 metoda parzenia na zimno? My stosujemy j膮 wiele lat i bardzo j膮 polecamy. 馃檪
Parzenie bez gor膮cej wody? Oj tak! 馃檪 Jak to dzia艂a? Jak smakuje?
Ju偶 艣pieszymy z odpowiedziami. 馃檪

Jak to zrobi膰?
Susz herbaciany wrzucamy do dzbanka i zalewamy zimn膮 lub nawet lodowat膮 wod膮, po czym odk艂adamy do lod贸wki lub w inne ch艂odne miejsce. Mo偶emy tak偶e przygotowa膰 to w spos贸b ekspresowy: odkr臋camy butelk臋 wody, do 艣rodka wrzucamy jedn膮 torebk臋 herbaty, zakr臋camy i odk艂adamy do lod贸wki. Herbata powinna pozosta膰 w lod贸wce od 2 do 6 godzin. W ten spos贸b przygotujemy sobie orze藕wiaj膮cy nap贸j na wynos, kt贸ry b臋dzie znacznie zdrowszy od napoj贸w typu ice tea ze sklepowych p贸艂ek.

Dlaczego warto parzy膰 t膮 metod膮?
Przy zalewaniu herbaty zimn膮 wod膮 otrzymujemy napar znacznie delikatniejszy, w kt贸rym nie czu膰 goryczki 鈥 pod wp艂ywem zimnej wody wi臋kszo艣膰 garbnik贸w odpowiadaj膮cych za gorzki smak, zostaje w li艣ciach, a na pierwszy plan wysuwaj膮 si臋 gamy kwiatowe oraz owocowe.Ten spos贸b parzenia sprawia r贸wnie偶, 偶e napar ma mniejsz膮 zawarto艣膰 kofeiny czyli herbacianej teiny i katechin.

Kiedy najlepiej stosowa膰 cold brew?
Metoda sprawdzi si臋 zdecydowanie najlepiej latem, podczas upa艂贸w, kiedy organizm potrzebuje ci膮g艂ego nawadniania. Tak przygotowana herbata nie tylko ugasi pragnienie, ale orze藕wi i doda energii.

Jakie herbaty sprawdz膮 si臋 najlepiej przy tej metodzie?
艢mia艂o mo偶na eksperymentowa膰 w tej dziedzinie, ale warto wiedzie膰, 偶e doskonale sprawdzi si臋 zw艂aszcza przy herbatach zielonych i mieszankach z owocami, kwiatami czy przyprawami. O ile gor膮ca woda nieco t艂umi takie smaki, to parzenie na zimno idealnie je podkre艣li. Mo偶e si臋 okaza膰, 偶e herbata, kt贸r膮 znamy od dawna, przygotowana t膮 metod膮 zaskoczy nas zupe艂nie odmiennym smakiem.

Udost臋pnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powi膮zane wpisy