Jak parzyć herbatę? To proste!

basilur-herba

 

Jak parzyć herbatę? To pytanie często zadawane przez każdego, kto swoją podróż w świat herbacianych aromatów dopiero zaczyna. Mamy zamiar w prosty sposób rozwiać Wasze wątpliwości i podać złoty przepis na filiżankę pysznej, aromatycznej herbaty, który zawsze się sprawdza.

Herbata to zdrowy napój, który można pić codziennie, jednak ważne jest, aby ją odpowiednio parzyć. Zbyt długie zaparzanie liści herbacianych powoduje gorzki i cierpki smak naparu, przez co łatwo możemy się do niej zniechęcić. Nie można też przesadzić z ilością sypanych liści. Zbyt mocny napar nie zmieni smaku jak dodamy do niego 2 łyżki cukru, nadal coś będzie nie tak….Chcecie wiedzieć co zrobić, aby filiżanka herbaty zawsze była pyszna? Poniżej znajdziecie wskazówki.

 

ZŁOTE ZASADY PRZYGOTOWANIA IDEALNEJ FILIŻANKI HERBATY

  1. Zawsze zaparzaj herbatę cejlońską, która była przechowywana tylko w hermetycznie zamkniętym opakowaniu. Nie przesypuj herbaty Basilur z foliowego woreczka z zasuwanym zamkiem, to on chroni ją prze wilgocią i utratą aromatu. Przechowuj ją w oryginalnym opakowaniu.
  2. Używaj świeżej wody do gotowania. W przypadku herbaty czarnej przygotuj napar od razu, gdy tylko woda zacznie się gotować, w przypadku herbaty zielonej odczekaj 5-10 minut od zagotowania, aż woda trochę ostygnie i dopiero zalej listki herbaty.
  3. Używaj jednej torebki lub jednej łyżeczki liści herbaty na minimum 250ml wody – dużą filiżankę lub kubek.
  4. Do herbat liściastych używaj czajniczków lub specjalnych zaparzaczy, herbatę podawaj w porcelanowych filiżankach.
  5. Pozostaw torebkę herbaty lub zaparzacz z listkami w gorącej wodzie na 3-5 minut, aby herbata oddała swój aromat. Następnie wyjmij liście i delektuj się smakiem.

I jeszcze kilka ciekawostek z czym parzyć herbatę:

– Cukier dodawaj do herbaty po zaparzeniu i wyjęciu listków, tak samo inne dodatki jak cytrynę, sok malinowy.

– Jeśli chcesz zastąpić cukier miodem poczekaj aż herbata ostygnie, miód dodawaj po 15 minutach od zaparzenia, żeby nie stracił swoich zdrowotnych właściwości.

– Jeśli chcesz przygotować herbatę z mlekiem, to jako pierwsze wlej je do filiżanki, następnie nalej z czajniczka napar i dodaj trochę cukru.

 

SMACZNEGO ŻYCZY BASILUR!!!

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy