Placuszek herbaciano-kokosowy ze śliwkami – przepis dla każdego!
Wszyscy lubimy pyszne wypieki – zwłaszcza do kawy czy herbaty. Często upieczenie samemu ciasta przekracza nasze zdolności – a przynajmniej tak nam się wydaje. Nasz placuszek herbaciano-kokosowy uda się każdemu!
Dla tych, którzy nie lubią spędzać za dużo czasu w kuchni, a uwielbiają domowe wypieki mamy coś fajnego. Przepis na placuszek, który upieczecie w 20 minut!
Do przepisu tym razem wykorzystaliśmy rooibos, o którym już kiedyś pisaliśmy TUTAJ.
Składniki:
4 białka
10 dag cukru
3 łyżki wiórek kokosowych
3 łyżki zaparzonej herbaty Basilur rooibos
1/2 łyżeczki sody
3 łyżki mąki
dodatkowo: śliwki, cukier, wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Ubić białka, powoli dodawać cukier i dalej ubijać, następnie dodawać mąkę, sodę, zaparzoną i ostudzoną herbatę oraz wiórki kokosowe.
Przełożyć na blachę wyłożoną np. folia aluminiową i wysmarowaną lekko margaryną, na ciasto położyć śliwki pokrojone na ćwiartki, posypać odrobiną cukru i wiórkami kokosowymi.
Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni C.
Autorka: Małgorzata Piotrowicz
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Smakowy Mix
Więcej herbacianych kuchennych eksperymentów znajdziecie na naszej stronie w dziale Herbaciana Kuchnia .
Chętnie zawrzemy współpracę barterową z blogerami kulinarnymi. W tym celu prosimy o pisanie na: wspolpraca@basilur.pl
Powiązane wpisy
- ← Chinese Collection: Pu Erh – czerwona herbata podwójnie fermentowana
- Niezwykły podarunek, czyli legendy herbacie Earl Grey →