Poczuj miętę do… mięty!

Poczuj miętę do… mięty!

Jako miłośnicy herbaty, wciąż poszukujemy nowych połączeń smaków. Takich, które będą nie tylko pyszne, ale też pełne dobroczynnych właściwości. I oto jest! Przed Wami mięta!

Mięta pieprzowa to bardzo popularna roślina, która ma lecznicze właściwości. To jedna z najczęściej wykorzystywanych roślin w medycynie naturalnej. Jej liście mają w sobie mentol, czyli olejek eteryczny oraz całą gamę soli mineralnych, flawonoidów i dobroczynnych garbników. Dzięki nim i pachnącemu mentolowi, mięta ma moc przeciwbakteryjną. Legendy głoszą, że jej nazwa pochodzi od imienia greckiej nimfy Mintho. Była ona kochanką Hadesa, który nie chcąc, by doświadczała zazdrości jego żony, zamienił ją właśnie w roślinę mięty.
Na co pomaga napar z mięty? Dolegliwości trawienne, problemy z apetytem czy kamicą żółciową. Picie mięty pobudza oraz daje uczucie świeżości i orzeźwienia. Jednocześnie relaksuje i daje uczucie odprężenia. Pita podczas choroby rozgrzewa i pomaga walczyć z gorączką czy przeziębieniem. Znany jest szereg innych, dobroczynnych właściwości mięty pieprzowej, znanych od wieków. Już w starożytności filozofowie uważali, że rozjaśnia umysł i dlatego też nosili wieńce, uplecione z jej liści.

A do tego wszystkiego… napar z mięty jest po prostu smaczny! Dlatego też Basilur, prócz mieszanek herbat pełnych owoców i kwiatów, oferuje coś, co jest idealne dla każdego odkrywcy herbacianych smaków.

Moroccan mint to nasza pierwsza, miętowa propozycja. Orientalne opakowanie kryje w sobie zieloną herbatę z dodatkiem aromatycznej mięty prosto z Maroka. Obowiązkowa propozycja dla miłośników orientu i herbat, które pozostawiają uczucie lekkości oraz są nienachalne w smaku. Wspaniale smakuje nie tylko jako gorący, parujący napar, ale także na zimno — sprawdza się jako ice tea. Wystarczy wystudzić, dodać kostki lodu oraz listki mięty — dla dekoracji. Smak może dopełnić także plasterek cytryny lub odrobina cynamonu.

moroccan-mint.jpgDrugą, smaczną herbatą jest Green Freshness. Tu, prócz zielonej herbaty i mięty, dodatkowo kryje się amarantus — kolejny niesamowity dodatek, nazywany zbożem XXI wieku. W tej herbacie znajdziecie jego liście, bogate w składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, cynk czy potas. Green Freshness będzie nie tylko smaczna, ale też podwójnie zdrowa.

green-freshness.jpg
A może wolisz miętę w wersji solo? Sięgnij po liście suszonej mięty, pełnej dobroczynnych składników. Abyś mógł przygotować ten napar, liście przeszły długą drogę. Od zbioru, umycia, osuszenia, przez suszenie z zachowaniem odpowiednich warunków — temperatura, w której suszy się liście mięty pieprzowej nie może przekroczyć 35 stopni Celsjusza. Tak przygotowane liście muszą trafić do szczelnego i ciemnego opakowania, jakim są opakowania herbat Basilur. Parzenie jest proste, wystarczy niewielką ilość wsypać do filiżanki, zalać wrzątkiem i przykryć. Po pięciu minutach napar jest gotowy do wypicia.

mietowa-w-saszet-20x12g.jpgSpróbujesz? Jesteśmy pewni, że szybko poczujesz miętę… do mięty!

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy