Lubicie pikantne potrawy? W takim razie ten wpis jest dla Was! Specjalnie z myślą o wygłodniałych – pomysł na pikantnego kurczaka w herbacianej marynacie!
Tym razem podrzucamy Wam pomysł na kurczaka z dodatkiem naparu z ziołowej mieszanki Basilur Hot Beats.
Hot Beats z kolekcji Virgin Nature to połączenie zielonej herbaty z rooibosem, czystkiem, jaśminem i papryczką chilli. Kurczak zamarynowany z przyprawami i dodatkiem naparu będzie soczysty i pyszny.
Na początku myjemy dokładnie kilka ziemniaków (ilość wedle uznania), nagrzewając wcześniej piekarnik do 200 stopni w trybie termoobiegu. Wrzucamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut.
Następnie myjemy i oczyszczamy pierś z kurczaka i delikatnie rozbijamy.

Zaparzamy pół kubka naparu Hot Beats, który wykorzystamy do marynaty.


Przygotowanie marynaty:
Do naczynia wlewamy ok. 4 łyżki stołowe oleju, dodajemy pieprz czarny mielony, sól, czosnek, paprykę słodką, paprykę ostrą i pieprz cayenne. Proporcje wedle uznania – w zależności czy ktoś lubi bardziej słone czy bardziej pikantne. Do takiej marynaty dodajemy wcześniej zaparzony i ostudzony napar Hot Beats.

Kurczaka zalewamy marynatą, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie oskubujemy z ogonków fasolkę szparagową i wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Gotujemy ok 15-20 minut do uzyskania odpowiedniej miękkości.
Do naszych ziemniaków, które się pieką w najlepsze w piekarniku, przygotowujemy dodatki – starty ser i masło (82% tłuszczu).
Wyciągamy naszego kurczaka z lodówki i smażymy na patelni przez ok 10 minut. Do smażenia polecamy dodać odrobinę masła.
Wyciągamy ziemniaki z piekarnika, lekko rozdzielamy, dodajemy starty ser i masło i wstawiamy na 2 minuty z powrotem do piekarnika.
Usmażone mięso wykładamy na talerz, do tego ugotowaną fasolkę szparagową i pieczone ziemniaczki. Voila! Mamy nadzieję, że taki obiad Wam posmakuje!
Zachęcamy do zapoznania się z inny przepisami z naszej Herbacianej Kuchni Basilur.
