Powidła śliwkowe z herbatą kardamonową
Powidła śliwkowe przygotowane z dodatkiem aromatycznej herbaty kardamonowej – takich jeszcze nie próbowaliście!
Jak przygotować powidła śliwkowe z dodatkiem pachnącej herbaty kardamonowej?
Składniki:
-
1 kg śliwek
-
herbata Basilur Cardamom
Przygotowanie:
Śliwki umyć i wypestkować.
Następnie przełożyć do garnka i dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po około 30 minutach dodać do nich zaparzoną herbatę i gotować jeszcze ok. 10 – 15 min.
Śliwki same w sobie mają dużo soku, więc gotowanie może trochę potrwać.
To jest wersja “na teraz” – do zjedzenia, ale jeśli planujecie zrobić zapasy na zimę, to wystarczy odpowiednio zwiększyć ilość składników i po ugotowaniu jeszcze gorące przełożyć do słoików, zamknąć i pasteryzować ok. 25 – 30 min.
Smacznego!
Autorka: Małgorzata Piotrowicz
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Smakowy Mix
Więcej herbacianych kuchennych eksperymentów znajdziecie na naszej stronie w dziale Herbaciana Kuchnia .
Chętnie podejmiemy współpracę barterową z blogerami kulinarnymi. W tym celu prosimy o pisanie na: wspolpraca@basilur.pl