Powidła śliwkowe z herbatą kardamonową

Powidła śliwkowe z herbatą kardamonową

Powidła śliwkowe przygotowane z dodatkiem aromatycznej herbaty kardamonowej – takich jeszcze nie próbowaliście!

Jak przygotować powidła śliwkowe z dodatkiem pachnącej herbaty kardamonowej?

Składniki:

Przygotowanie:

Śliwki umyć i wypestkować.

powidła śliwkowe

Źródło: https://smakowymix.blogspot.com/

Następnie przełożyć do garnka i dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po około 30 minutach dodać do nich zaparzoną herbatę i gotować jeszcze ok. 10 – 15 min.

powidła śliwkowe

Źródło: https://smakowymix.blogspot.com/

 

Śliwki same w sobie mają dużo soku, więc gotowanie może trochę potrwać.
To jest wersja “na teraz” –  do zjedzenia, ale jeśli planujecie zrobić zapasy na zimę, to wystarczy odpowiednio zwiększyć ilość składników i po ugotowaniu jeszcze gorące przełożyć do słoików, zamknąć i pasteryzować ok. 25 – 30 min.

Smacznego!

Autorka: Małgorzata Piotrowicz
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Smakowy Mix

Więcej herbacianych kuchennych eksperymentów znajdziecie na naszej stronie w dziale Herbaciana Kuchnia .
Chętnie podejmiemy współpracę barterową z blogerami kulinarnymi. W tym celu prosimy o pisanie na: wspolpraca@basilur.pl

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy