Przepis na Kottu Roti

Przepis na Kottu Roti

Jak zapowiadaliśmy, w tym tygodniu będziemy dzielić się z Wami przepisami na dania kuchni lankijskiej. Zaczniemy od Kottu Roti!

Kottu Roti w dosłownym tłumaczeniu oznacza “rozdrabniany chleb”.

Kottu Roti jest daniem z kategorii street food, dla Lankijczyków to odpowiednik naszego hamburgera.

Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 3 łyżki stołowe oleju kokosowego
  • 1 duża cebula cienko pokrojona
  • 1 papryka cienko pokrojona
  • 1 duży pomidor
  • 2 zielone papryczki chilli drobno posiekane
  • 2 garści kapusty
  • 2 łyżki stołowe czosnku
  • 2 łyżki stołowe imbiru
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 3 chlebki parata
  • 3 łyżki sosu kokosowego
  •  kurczak curry (ilość zależna od preferencji, wcześniej usmażony)

Sposób przygotowania:

  1. Roztopić olej kokosowy na dużej patelni.
  2. Wrzucić na patelnię pokrojoną cebulkę, chilli i paprykę. Smażyć, aż cebula będzie miękka i szklista.
  3. Dodać siekaną kapustę oraz pomidora i wymieszać.
  4. Następnie dodać jaja, czosnek i imbir, curry w proszku i kawałki paraty.
  5. Całość dobrze wymieszać i posiekać, aż wszystkie składniki przybiorą jednolitą konsystencję.
  6. Dodać kurczaka curry i wymieszać razem.
  7. Na koniec dodać oleju kokosowego dla smaku.

 

Do tego polecamy naszą zieloną herbatę Green Valley z kolekcji orientalnej, ugasi Wasze pragnienie po tej pikantnej uczcie! Życzymy smacznego! Pamiętajcie, że kolejny przepis już niebawem!

green-valley-stozek-100g

 Fotografia kottu roti pochodzi ze strony: http://www.sbs.com.au/food/recipes/stir-fried-shredded-roti-kottu-roti

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy