Przepis na herbatę marokańską
W gorącym i suchym, pustynnym klimacie Północnej Afryki sposobem na przetrwanie upałów jest gorąca herbata z miętą. ( O tym, dlaczego taki sposób jest skuteczny możecie przeczytać we wpisie “Herbata na upały?“)Ponieważ upał nie odpuszcza , podzielimy się z Wami oryginalnym przepisem na herbatę marokańską zwaną też maghrebi. Ta druga nazwa wskazuje że pija się ją nie tylko w Maroko, ale też w pozostałych krajach Maghrebu, czyli Algierii, Libii i Tunezji.
W każdym z krajów Maghrebu przepis na herbatę jest nieco inny. Łączy je tylko mięta. Dziś prezentujemy przepis na herbatę marokańską. Potrzebujemy koniecznie zieloną herbatę chińską typu gunpowder , (jedną łyżkę),2 łyżki cukru, pół litra wody oraz dużych ilości świeżej mięty. (Najlepsza była by oczywiście marokańska odmiana mięty, czyli Mentha spicata , ale mięta pieprzowa także spełni swoją rolę.)
Sposób przygotowania
Herbatę parzymy wrzątkiem w niewielkim srebrnym czajniczku. (Tak, wiemy, że drastycznie różni się to od klasycznej metody parzenia zielonej herbaty, ale taki jest właśnie marokański sposób!) Parzenie powinno trwać długo ( około 10 minut) zaleca się również doprowadzić napar do wrzenia choć nie jest to konieczne. Mięte dodajemy do czajniczka pod koniec parzenia lub zgniecioną wprost do szklanek, do których będziemy wlewać wrzącą herbatę. Cukier można również dodać do czajnika lub podać osobno by każdy słodził według uznania. Mieszanie herbaty marokańskiej nie jest wskazane, zamiast tego cukier rozpuszcza się poprzez podgrzanie naparu lub przez wielokrotne przelewanie do szklaneczki i z powrotem do czajnika.
Nie należy usuwać liści z czajniczka po to, by herbata ciągle się parzyła – dzięki temu każda kolejna porcja naparu będzie mieć inny smak. Marokańskie przysłowie mówi, że pierwsza szklaneczka herbaty jest łagodna jak życie, druga mocna jak miłość, trzecia gorzka jak śmierć.Warto wiedzieć, że specyficzny jest też sposób nalewania herbaty. Herbata nalewana z wysoka do niewielkich szklaneczek i powinna się przelać, ponieważ symbolizuje to dostatek. Ten sposób nalewania powoduje, że w szklankach powstaje.charakterystyczna pianka zwana turbanem.
Warto też pamiętać, że herbata w Maroku nie jest po prostu napojem służącym do gaszenia pragnienia, ale jest częścią społecznego rytuału.