Przepis na sernik herbaciany z suszoną żurawiną

Przepis na sernik herbaciany z suszoną żurawiną

Kuchnia Basilur rozszerza się o nowe przepisy, a każdy przepis łączy jedno – dodatek lub bazę stanowi zawsze nasza herbata.

Przepis na herbaciany sernik z dodatkiem suszonej żurawiny

W roli herbacianej bazy – Winter Tea z kolekcji Cztery Pory Roku.

Składniki:
4 jajka
1 kg zmielonego twarogu
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe
2 łyżki oleju
50 ml zaparzonej i ostudzonej herbaty Winter Tea
suszona żurawina

Sposób przygotowania:
Pół szklanki cukru ubić z białkami, drugie pół szklanki cukru ubić z żółtkami. Do ubitych żółtek dodać twaróg, ostudzoną herbatę i olej, następnie wsypać budynie i dokładnie zmiksować. Dodać 2/3 ubitych białek i lekko wymieszać. Dodać suszoną żurawinę.
Masę przełożyć np. do tortownicy, a jej dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Na wierzch położyć resztę ubitej piany.

przepis na sernik na bazie herbaty

Źródło: https://smakowymix.blogspot.com

 

przepis na herbaciany sernik

Źródło: https://smakowymix.blogspot.com

 

Piec ok. 50-60 min w temperaturze 175 stopni C.
Na wierzchu zrobi się skorupka, która nie wygląda zbyt efektownie, bo się niestety kruszy – jeżeli komuś to przeszkadza, to można nie polewać ciasta białkami, tylko całość dodać do ciasta.
Pozostawić do ostygnięcia.

przepis na herbaciany sernik

Źródło: https://smakowymix.blogspot.com

 

Autorka: Małgorzata Piotrowicz
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Smakowy Mix

Więcej herbacianych kuchennych eksperymentów znajdziecie na naszej stronie w dziale Herbaciana Kuchnia .
Chętnie zawrzemy współpracę barterową z blogerami kulinarnymi. W tym celu prosimy o pisanie na: WSPOLPRACA@basilur.pl

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy