Przepis na tunezyjską herbatę Maghrebi

Przepis na tunezyjską herbatę Maghrebi

Wczoraj pisaliśmy o marokańskim wariancie herbaty Maghrebi , dziś pora na wersję tunezyjską. Jak pewnie się domyślacie nieodzownym składnikiem tego przynoszącego orzeźwienie  w pustynnym klimacie napoju będzie mięta. Przyda się też oczywiście ozdobny metalowy czajniczek i  wysokie szklanki.  Pozostałe składniki będą się jednak różnić od wersji z Maroka.

W Tunezji do przyrządzenia Maghrebi używa się czarnej herbaty. Herbata jest zagotowywana w czajniczku z dodatkiem liści mięty.  Gdy uzyskamy mocny, intensywny napar, słodzimy go obficie miodem, a nie jak w wersji marokańskiej – cukrem. Tak samo jednak unikamy mieszania łyżeczką – łączymy miód z herbatą w typowy dla północnej Afryki sposób czyli poprzez wielokrotne przelanie naparu z czajniczka do szklanki i z powrotem. Następnie umieszczamy w szklaneczkach świeże liście mięty i zalewamy je herbatą. Herbata jest podobnie jak w wersji marokańskiej nalewana do szklanek z wysokości, tak aby utworzyła się charakterystyczna pianka. Na koniec jednak dodajemy do szklanek… orzeszki piniowe. Ten charakterystyczny dla tunezyjskiej herbaty dodatek nie służy jedynie do dekoracji- orzeszki piniowe nadają tunezyjskiej Maghrebi unikalny aromat i posmak. Czasami dodaje się również mleka.
Pamiętajcie, że  w Tunezji herbata nie służy do gaszenia pragnienia, ani nie jest dodatkiem do popicia posiłku. Tak ja w innych krajach Maghrebu, picie herbaty jest rytuałem wzmacniającym więzi społeczne.
Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy