Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą
Rozpływający się w ustach wypiek to marzenie każdego łasucha. Ciasto rafaello na herbacianym biszkopcie zadowoli najbardziej wymagające podniebienie.
Połączenie ciasto + herbata jest zawsze świetnym rozwiązaniem!
Dzięki naparowi biszkopt nie będzie wysuszony, a rafaello zyska niepowtarzalny herbaciany aromat.
Biszkopt
-
5 jajek,
-
3/4 szklanki,
-
3/4 szklanki mąki pszennej,
-
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
Masa
-
660 ml śmietanki 30%,
-
2 szklanki + garść wiórek kokosowych,
-
3 białe czekolady (pół do posypania),
-
1 serek mascarpone,
-
2 łyżki żelatyny.
Dodatkowo
Biszkopt:
Białka rozdzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach.Na koniec dodajemy mąki i mieszamy łyżką.Wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzony kroimy na 2 blaty.
Masa:
160 ml śmietanki podgrzewamy z czekoladą i szklanką wiórek kokosowych – do momentu rozpuszczenia się czekolady, a następnie studzimy. Resztę śmietany ubijamy, na koniec dodajemy serek mascarpone, śmietankę z czekoladą i resztę wiórek. Mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Łączymy z masą. Biszkopt nasączamy herbatą i wykładamy 3/4 masy. Przykrywamy biszkoptem, następnie smarujemy pozostałością masy, posypujemy wiórkami i startą białą czekoladą. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

Źródło: https://szpileczkiibabeczki.blogspot.com
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga: http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com/
Zachęcamy Was do przetestowania innych przepisów, które znajdziecie w naszej Herbacianej Kuchni.
Chętnie podejmiemy współpracę z blogerami kulinarnymi – jeżeli nie boisz się eksperymentować w kuchni i uwielbiasz herbatę, to koniecznie napisz na WSPOLPRACA@basilur.pl