RASPBERRY & ROSEHIP – zimowa herbata z zaskakującym “letnim” składnikiem
To czarna herbata z dodatkami , które nie tylko świetnie smakują, ale podniosą tak potrzebną zimą odporność. Jeden z nich na pewno was zaskoczy.
Owoce dzikiej róży
W medycynie ludowej były stosowane od wieków. Nic dziwnego -zawierają 40 razy więcej witaminy C niż cytrusy! W dodatku w ich składzie znajdziemy także sporo żelaza ( łatwo przyswajalnego ze względu na obecność witaminy C).Są też wartościowym źródłem karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników oraz pektyn. Flawonoidy udrażniają ściany naczyń krwionośnych i niwelują stany zapalne, dlatego owoce dzikiej róży mają korzystny wpływ na układ sercowo – naczyniowy. Garbniki i pektyny pomagają natomiast w chorobach układu pokarmowego. Naukowcy niedawno odkryli w owocach dzikiej róży jeszcze jeden niezwykły składnik- Galakolipid, który hamuje procesy zapalne w stawach. Stwierdzono, że jego działanie jest porównywalne z działaniem porównywalne z działaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych!
Chaber bławatek
Niebieskie płatki chabru sprawią, że filiżanka z herbatą będzie wyglądać bardzo efektownie. Ten popularny w całej Europie polny kwiat jest jednak także rośliną leczniczą. Okazuje się, że za działanie lecznicze odpowiadają te same związki, któremu zawdzięczamy piękny kolor płatków – glikozydy antocyjanowe. Mają one silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Pomagają zwłaszcza w chorobach nerek i problemach trawiennych.
Nagietek
Nagietek (Calendula officinalis) to nie tylko ozdoba ogrodu i balkonu, ale także ceniona roślina zielarska. Lecznicze działanie nagietka działanie zawdzięczamy w dużej mierze specyficznym dla tej rośliny związkom – strerolom zwanym calendula. Nagietkowa herbatka pomaga przy problemach z żołądkiem (nieżyty, wrzody) czy po zapaleniu wątroby. Łagodnie uspokaja i obniża ciśnienie krwi. Jako delikatny środek rozkurczowy sprawdza się bólach menstruacyjnych.
Malina
Ten składnik to oczywiście niezawodne remedium na przeziębienie i grypę. Okazuje się, że skuteczność naparu z malin zawdzięczamy w dużej mierze działaniu dwóch związków zawartych w tych owocach. Są to antocyjany i elagotaniny. Antocyjany to występujące w roślinach barwniki należące do grupy flawonoidów. Lecznicze działanie antocyjanów polega na tym, że hamują powstanie stanu zapalnego poprzez zablokowanie powodujących go enzymów. Elgatoniny natomiast są związkami należącymi do grupy polifenoli. Wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe, przeciwzapalne, a nawet antynowotworowe. Oczywiście owoce maliny stanowią też doskonałe źródło witamin. Zawierają dużą dawkę witamin C i E będących naturalnymi antyoksydantami
Papaja
Macie dość jesienno – zimowych smaków i korzennych przypraw? Smakowe nuty papai przeniosą Was w tropiki. Ten egzotyczny owoc należy do rodziny melonowcowatych (Caricaceae). Smak nie jest jedynym powodem dla którego ten owoc znalazł się w naszej herbacie.. Papaja zawiera specyficzny związek – enzym o nazwie papaina, który ułatwia trawienie i działa przeciwzapalnie. Warto wspomnieć o znacznej zawartości alaniny (116 mg na 100 g). Substancja ta należy do grupy aminokwasów – stymuluje układ immunologiczny, a także jest odpowiedzialna za prawidłową regenerację mięśni po wysiłku. Papaja jest także dobrym źródłem karotenu (1,2 mg na 100 g), który jest antyoksydantem.

Czarna herbata cejlońska z suszoną maliną, papają, owocami dzikiej róży oraz kwiatami nagietka i bławatka.