Region Nuwara Eliya na Sri Lance

 

nuwara
Region Nuwara Eliya

Prawdopodobnie najbardziej znany z uprawy herbaty dystrykt na Sri Lance, Nuwara Eliya jest również najbardziej górzystym regionem, z najwyższą średnią wysokością nad poziomem morza. Powietrze tu jest chłodne i orzeźwiające, wiatry niosą ze sobą zapach eukaliptusa i dzikiej mięty. Opady deszczu są umiarkowane,
z wyjątkiem pory suchej, która przypada w okresie od lutego do kwietnia. Noce są zimne, a czasem nawet mroźne. Ten wyjątkowy region produkuje herbatę, rozpoznawaną przez koneserów za jedną z najlepszych – jeśli nie najlepszą – na świecie.

Region wziął swoją nazwę od niedużej miejscowości wypoczynkowej Nuwara Eliya założonej przez Brytyjczyków na wzór typowej angielskiej wsi, skąd otrzymała przydomek “Mała Anglia”. Położona jest w cieniu najwyższej góry na Sri Lance – Pidurutalagala, na wysokości 1868 metrów nad poziomem morza co czyni Nuwara Eliya najwyżej położonym miastem na wyspie. Do dnia dzisiejszego jest głównym regionem turystycznym wyspy, obowiązkowym miejscem do odwiedzenia na Sri Lance. Wycieczki po okolicznych wzgórzach, wśród krzaków herbaty i spektakularnych wodospadów oraz odwiedzanie zakładów, w których można podejrzeć proces produkcji herbaty to główne atrakcje turystyczne.

Na początku 1840 roku nastąpił boom kawy na Cejlonie, podjęto próby przekształcenia wzgórz regionu na plantacje kawy. Jednak region szybko okazał się zbyt górzysty na te uprawy, częste deszcze niszczyły plony. Już w latach 70-80 powrócono do uprawy krzewów herbacianych. Szybko stało się jasne, że Nuwara Eliya oferuje niemal doskonały klimat pod uprawę herbaty. Pierwsze skromne plantacje zakwitły już w 1875r., a pod koniec wieku, Nuwara Eliya była jednym z głównych dystryktów Cejlonu produkujących herbaty. Powszechnie uznawana była za region produkujący jedne z najlepszych herbat na świecie – tą reputację zachowała do dziś.nuwara-eliya

Herbata z regionu Nuwara Eliya – “Delikatna i pachnąca”

nuwara-eliya

Nuwara Eliya, najlepiej znany z regionów uprawy herbaty na Sri Lance, jest najbardziej górzysty
i ma najwyższą średnią wysokość nad poziomem morza. Górski klimat i niskie temperatury, powoduję, że region ten produkuje herbaty o wykwintnym, charakterystycznym bukiecie. Często nazywana jest “szampanem” wśród cejlońskich herbat.
Napar herbat z tego regionu jest najdelikatniejszym
i najjaśniejszym spośród wszystkich rodzajów czarnych herbat cejlońskich, ze złotym odcieniem
i delikatnym, charakterystycznym aromatem. Poszukiwane gatunki to: całe liście Orange Pekoe (OP) oraz łamane liście Broken Orange Pekoe (BOP).

Źródło: http://www.pureceylontea.com/index.php/nuwara-eliya

BASILUR posiada w swojej ofercie różnorodne rodzaje herbat z regionu Nuwara Eliya. Są wśród nich herbaty liściaste pakowane w ozdobne puszki, jak i herbaty w saszetkach.

Nuwara Eliya w naszym SKLEPIE

nuwara-eliya

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy