Rodzaje suszu

Rodzaje suszu

Po wysuszeniu i przesianiu herbacianych liści otrzymuje się jej cztery rodzaje: liściastą, łamaną, rozdrobioną i tzw. pył.

 

Herbaty łamane

Charakteryzuje je gorzki, mocny smak i ciemny kolor naparu.

Typowym przykładem herbaty łamanej jest Earl Grey

Herbaty liściaste

Czyli herbaty grubo łamane. Oznaczania jako “Pekoe” odnoszą się głównie do herbat cejlońskich.

Typowym przykładem herbaty łamanej jest English Breakfast.


Fannings czyli “drobne odsiewy” i pył

Te znajdziemy głównie w tzw. “ekspresówkach”. Są bardzo mocne, a po zaparzeniu napar przybiera bardzo ciemny kolor.

Za najbardziej szlachetną odmianę herbaty uważa się Broken Orange, którą znajdziecie w naszym sklepie internetowym.

Pamiętajcie, aby przechowywać susz w szczelnym pojemniku. Herbaty należy chronić przed słońcem i trzymać z daleka od przypraw. Mimo że herbata nie ma daty przydatności i przy odpowiednim przechowywaniu może nam smakować jeszcze przez długi okres, to najdłuższym czasem leżakowania cieszy się  Darjeeling zwany szampanem wśród herbat – im starszy tym lepszy.

 

 

Zapraszamy na zakupy!

 

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy