Roladki drobiowe z dodatkiem zielonej herbaty
Pomysł na ciekawe danie dla fanów pieczenia mięska! Tym razem roladki drobiowe z dodatkiem zielonej herbaty z jabłkiem i cynamonem!
Choć dodawanie herbaty do roladek może Wam się wydać dziwne, to warto to zrobić – dzięki temu mięso będzie soczyste i nabierze niesamowitego aromatu!
Roladki drobiowe z dodatkiem herbaty z jabłkiem i cynamonem pozwolą Wam odkrywać nowe smaki potraw, które dobrze znacie!
Czego będziemy potrzebować?
-
zielona herbata Basilur Apple & Cinnamon
-
filet z piersi kurczaka
-
jabłka
-
cynamon
-
przyprawy w zależności od preferencji
-
bułka tarta
-
jajko
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy mus jabłkowy, którym będziemy nadziewać nasze roladki. Jak to robimy?
Jabłka kroimy na kawałki i wrzucamy do garnuszka z dodatkiem 2-3 łyżek zaparzonej herbaty Basilur, dosypujemy cynamon (z torebki lub świeżo starty) i dusimy ok. 10 minut do uzyskania miękkości.
Filet kurczaka kroimy na kotlety, rozbijamy i przyprawiamy jak lubimy (wystarczy odrobina soli i pieprzu). Następnie nadziewamy naszym musem, zawijamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy obok kawałki jabłka i zalewamy szklanką zielonej herbaty Basilur Apple & Cinnamon.
Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 195 stopni.
Smacznego!
Autorka: Małgorzata Piotrowicz
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Smakowy Mix
Więcej herbacianych kuchennych eksperymentów znajdziecie na naszej stronie w dziale Herbaciana Kuchnia .
Chętnie podejmiemy współpracę barterową z blogerami kulinarnymi. W tym celu prosimy o pisanie na: wspolpraca@basilur.pl