Rooibos – czerwona herbata, która nie jest herbatą
Czerwonokrzew, rooibos tea, bush tea, redbush tea, rooi tee, czerwona herbata. Rooibos określany jest różnymi nazwami, ale jego specyfikę najlepiej oddaje sformułowanie “czerwone złoto Afryki”.
Ten niepozorny krzak, choć nazywany herbatą, z herbatą niewiele ma wspólnego. Aspalathus linearis czyli aspalat prosty, znany lepiej jako rooibos, nie pochodzi z rodziny herbatowatych, lecz bobowatych (fabaceae).
Wokół jego zdrowotnych właściwości narosło wiele historii. Jak się okazuje, większość z nich jest prawdziwa.
Aspalat prosty pochodzi z Afryki Południowej i jest uprawiany w RPA, w górach Cederberg, ok 300 km od Kapsztadu. Jest to również teren rezerwatu przyrody, który w 2004 roku został wpisany na światową listę dziedzictwa UNESCO. W regionie tym lato jest bardzo suche, gleba piaszczysta, roślinność stepowa uboga, a zimy deszczowe. Nie używa się tam środków owadobójczych ani sztucznych nawozów, ponieważ nie jest to potrzebne – tereny plantacji są bowiem miejscem naturalnej wegetacji tych roślin. Dzięki temu Rooibos jest całkowicie naturalny i nie zawiera żadnych sztucznych związków chemicznych.
Główna, komercyjna odmiana A. linearis, jest gęsto rozgałęzionym krzewem, o jednolicie żółtych kwiatach, osadzonych na szypułkach i zwykle cienkich, jasnozielonych liściach. Aspalat prosty ma mocny korzeń palowy o długości ok. 2 metrów, dzięki czemu jest uważany za cenną roślinę pionierską, która odtwarza strukturę gleby po pożarze.
Rooibos w Europie jest znany od ok. 100 lat, ale ludność zamieszkująca okolice gór Cederberg wykorzystywała roślinę już w XVIII w. Na naszym kontynencie zyskał sławę w latach 30., dzięki angielskiemu lekarzowi, Le Frais Nortier, który był zafascynowany właściwościami zdrowotnymi czerwonokrzewu. Le Frais Nortier rozpoczął eksperymenty, prowadzące do uprawy tej rośliny i umożliwiające sukces dzisiejszego przemysłu. Obecnie uprawiana jest tylko jedna odmiana – A. linearis Nortier. Ponad 90% komercyjnego produktu otrzymuje się z tej odmiany.
Rooibos dla zdrowia?
Wczesne publikacje na temat czerwonej herbaty skupiały się głównie na jej walorach jako napoju. Dopiero w połowie XX. wieku zaczęto badać jej biologiczne właściwości. Wyniki badań klinicznych in vitro i in vivo jasno wskazują na wielokierunkowe działanie lecznicze aspalatu prostego. A są to m.in.:
- aktywność przeciwutleniająca
- działanie przeciwzapalne
- działanie przeciwbakteryjne – ekstrakty wodne z Rooibos w dużych stężeniach wykazały silne działanie hamujące wzrost bakterii
- działanie przeciwcukrzycowe – wyciąg z A. linearis oraz jego główne składniki wykazują działanie hipoglikemiczne, jak również łagodzą powikłania cukrzycowe.
- działanie antymutagenne
- redukowanie nadwagi – herbata z czerwonokrzewu często jest składnikiem diet odchudzających, ponieważ wpływa na gospodarkę lipidową, a także redukuje poziom cholesterolu.
- działanie hepatoochronne – działanie polega na cofaniu się stłuszczania i marskości wątroby.
- działanie kardiooochronne – wykazano, że napar z Rooibos chroni serce przed uszkodzeniem podczas reperfuzji (przywrócenia krążenia) i w wyniku niedokrwienia.
Udowodniono także wpływ herbaty Rooibos na układ immunologiczny, hamowanie skurczów mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Składniki Rooibos wpływają również na mineralizację osteoblastów (luteolina i orientyna) czy rozszerzanie oskrzeli (chryzoeriol). Ponadto, napary z A. linearis są skuteczne w chorobach dermatologicznych: opryszczce, łuszczycy, trądziku. Stosowane zewnętrzne, jako składniki kosmetyków, powoduje redukcję zmarszczek oraz pobudzenie wzrostu włosów.
Same zalety!
Po pierwsze! Podstawową zaletą herbaty Rooibos jest brak kofeiny, dlatego mogą ją pić dzieci, kobiety w ciąży czy kobiety karmiące.
Po drugie! Jest korzystna dla dzieci i młodzieży z powodu dużej zawartości żelaza, wapnia, cynku i magnezu oraz fluoru wzmacniającego zęby i kości.
Po trzecie! Brak kofeiny, duża zawartość żelaza i działanie przeciwwymiotne powodują, że jest także zalecana kobietom w ciąży.
Po czwarte! Niska zawartość garbników sprawia, że nie wywołuje zaparć, nie hamuje wchłaniania żelaza i nie powoduje nadkwaśności.
Po piąte! Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy przeciwdziała chorobom metabolicznym.
Po szóste! Właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające ekstraktów z A. linearis uzasadniają wykorzystywanie ich w dermatologii i kosmetyce. Chcesz mieć gładką cerę? Pij rooibos!
Już rozumiecie czemu ta wyjątkowa roślina nazywana jest czerwonym złotem Afryki?
My rozumiemy jak ważne jest zdrowie, dlatego teraz Rooibos jest dostępny także u nas w regularnej sprzedaży! Oferujemy Wam dwa smaki tego dobroczynnego naparu: ROOIBOS PEACH APRICOT z brzoskwiniową nutką oraz ROOIBOS HONEY LIME z nutką miodu i limonki.
Niech i Was ogarnie rooibosmania! Nie czekajcie i sięgnijcie po zdrowie! Zapraszamy do naszego sklepu internetowego: http://sklepzherbatami.pl