Rozgrzewający napar z rooibosa z cynamonem i miodem
Na szczęście jesień w tym roku okazała się być bardzo łaskawa. Krajobraz mieni się w żółciach, brązach i pomarańczach, możemy śmiało paradować bez przesadnego opatulania się kurtkami i szalami. Ale wieczorami, kiedy temperatura gwałtownie spada, warto sięgnąć po rozgrzewający napój!
Rooibos potocznie nazywany “czerwoną herbatą” z herbatą wbrew pozorom nic wspólnego nie ma. Aspalat prosty, z którego liści tworzy się rooibosa, pochodzi z rodziny bobowatych, a nie herbatowatych.
Rooibos wykazuje rewelacyjne właściwości prozdrowotne, o czym pisaliśmy TUTAJ. Jeżeli już wiesz dlaczego warto po niego sięgnąć, dowiedz się jak przyrządzić z niego aromatyczny napar na jesienne wieczory.
Czego będziemy potrzebować?
-
1 torebka Basilur Rooibos Orange Ginger
-
cynamon w laskach lub sproszkowany
-
plasterek cytryny
-
opcjonalnie łyżeczka miodu, jeśli lubisz słodkie
Przygotowanie:
-
Torebkę rooibosa zalewamy wrzątkiem i parzymy od 3 do 5 minut.
-
Do naparu ścieramy odrobinę cynamonu.
-
Dodajemy łyżeczkę miodu.
-
Jak napój lekko ostygnie, wrzucamy plasterek cytryny.
Smacznego!
Więcej herbacianych przepisów znajdziecie na naszej stronie w dziale Herbaciana Kuchnia .
Powiązane wpisy
- ← Czy picie zielonej herbaty jesienią to dobry pomysł?
- IMMUNE BOOSTER – herbata wzmagająca odporność →