Sernik na zimno z dodatkiem herbaty Oolong
Sernik na zimno to idealna opcja dla osób, które nie są fanami wypiekania ciast.
Jeśli lato, to tylko sernik na zimno! Bez włączania piekarnika w upalne dni, bez zamartwiania się czy nie wyjdzie przypadkiem zakalec.
Ciasto wzbogacone o napar z chińskiej herbaty Milk Oolong będzie na pewno niebanalnym deserem.
Czego potrzebujemy?
-
125 g biszkoptów okrągłych,
-
1 szklanka naparu z herbaty Basilur Milk Oolong z Chinese Collection
-
500 g twarogu
-
250 g serka mascarpone
-
2 serki waniliowe ( po 150 g)
-
2-3 łyżki cukru pudru
-
500 ml śmietany 30%
-
4 galaretki truskawkowe
Jak przygotowujemy?
-
Herbatę zaparzamy i studzimy.
-
Biszkopty nasączamy w herbacie i wykładamy na formę (25×25).
-
Dwie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
-
Do twarogu dodajemy serek mascarpone i serki waniliowe, miksujemy.
-
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i delikatnie łączymy z twarogiem.
-
Dodajemy tężejącą galaretkę.
-
Mieszamy i wlewamy do formy.
-
Wstawiamy do lodówki.
-
Dwie pozostałe galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
-
Tężejącą wlewamy delikatnie na wierzch ciasta.
-
Schładzamy w lodówce aż galaretka stężeje całkowicie.
-
Przechowujemy w lodówce.