Sernik na zimno z dodatkiem herbaty Oolong

Sernik na zimno z dodatkiem herbaty Oolong

Sernik na zimno to idealna opcja dla osób, które nie są fanami wypiekania ciast.

Jeśli lato, to tylko sernik na zimno! Bez włączania piekarnika w upalne dni, bez zamartwiania się czy nie wyjdzie przypadkiem zakalec.

Ciasto wzbogacone o napar z chińskiej herbaty Milk Oolong będzie na pewno niebanalnym deserem.

Czego potrzebujemy?

  • 125 g biszkoptów okrągłych,
  • 1 szklanka naparu z herbaty Basilur Milk Oolong z Chinese Collection
  • 500 g twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 serki waniliowe ( po 150 g)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietany 30%
  • 4 galaretki truskawkowe

 

 

milk oolonh

Milk Oolong czyli półfermentowana herbata z dodatkiem naturalnego mlecznego aromatu

 

Jak przygotowujemy?

  1. Herbatę zaparzamy i studzimy.
  2. Biszkopty nasączamy w herbacie i wykładamy na formę (25×25).
  3. Dwie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
  4. Do twarogu dodajemy serek mascarpone i serki waniliowe, miksujemy.
  5. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i delikatnie łączymy z twarogiem.
  6. Dodajemy tężejącą galaretkę.
  7. Mieszamy i wlewamy do formy.
  8. Wstawiamy do lodówki.
  9. Dwie pozostałe galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
  10. Tężejącą wlewamy delikatnie na wierzch ciasta.
  11. Schładzamy w lodówce aż galaretka stężeje całkowicie.
  12. Przechowujemy w lodówce.
sernik na zimno z oolong

Źródło: http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com/

Smacznego!

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga: http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com/

Zachęcamy Was do przetestowania innych przepisów, które znajdziecie w naszej Herbacianej Kuchni.

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy