Siedemnastoletnia czerwona herbata – gratka dla koneserów
Herbata Pu Erh, w Europie zwana też czerwoną ze względu na kolor listków , pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan i jest tam produkowana od 1700 lat. Powstaje z liści tego samego krzewu herbacianego ( łac Camellia sinensis) co herbaty zielona i czarna. Herbaty te różnią się tylko kolorem wysuszonych listków, co spowodowane jest odmienym sposobem postępowania po zbiorach herbaty. W przypadku zielonej herbaty proces fermentacji liści jest przerywany, herbata czarna jest fermentowana, a czerwona – fermentowana podwójnie.
Jak powstaje czerwona herbata?
Według chińskiej legendy powstanie Pu Erh zawdzięczamy przypadkowi. W czasie wielkiej powodzi zamokły zbiory herbaty. Przeniesiono je do górskich jaskiń w nadziei , że wyschną. W natłoku poważniejszych problemów o herbacie oczywiście zapomniano. Znaleziona po latach herbata okazała się mieć interesujący lekko “wędzony” smak i aromat oraz właściwości zdrowotne.
W procesie wytwarzania Pu Erh liście herbaty są najpierw zbierane i rolowane i suszone, a następnie nawilżane pozostawione w ciemnych grotach gdzie dojrzewają. W tych warunkach następuje proces fermentacji mikrobiologicznej i utleniania, którym ten rodzaj herbaty zawdzięcza swoje właściwości oraz czerwonawy kolor suszu. Gdy liście ulegną pełnej fermentacji, zostają wysuszone powtórnie.
Herbata jak wino
Pu-erh musi bardzo długo leżakować w odpowiednich warunkach. Zanim trafi na rynek upływa zazwyczaj 5 lat. Proces dojrzewania i leżakowania herbaty zapewne kojarzy Wam się z winem. I słusznie! Z czerwoną herbatą jest dokładnie tak samo jak z czerwonym winem- im starsza tym lepsza. Bowiem im dłużej leżakuje czerwona herbata tym pełniejszy ma smak i tym więcej wytwarza się w niej dobroczynnych związków takich jak garbniki , alkaloidy i pierwiastki: wapń, cynk, mangan, miedź, żelazo, selen, magnez. Najlepsze Pu-erh, które leżakują 60 lat osiągają naprawdę astronomiczne ceny. Wysokogatunkowe herbaty Pu Erh tradycyjnie prasuje się w tabliczki, a najbardziej tradycyjne w gniazdka lub kołacze (bing cha).
Nie mamy niestety w ofercie herbaty 60letniej, ale mamy herbatę 17letnią:
Powiązane wpisy
- ← Kupuj online i otrzymuj najlepsze herbaty Basilur w prezencie!
- Lucid Dreams – czyli herbata świadomych snów →