Green Freshness – wiosenna świeżość w Twojej filiżance

Green Freshness – wiosenna świeżość w Twojej filiżance

O korzyściach zdrowotnych  płynących z picia zielonej herbaty nie musimy nikogo z naszych czytelników przekonywać.  A co się stanie gdy do zielonej herbaty dodamy lecznicze zioła, przyprawy i …kwiaty? Green Freshness to  wysokogórska wielkolistna, zielona herbata cejlońska z dodatkiem   mięty pieprzowej,  kwiatów amarantusa i szafranu. Amarantus Nazywany jest także szarłatem. Pochodzi z Ameryki Południowej. Dla zamieszkujących te tereny Indian był świętą rośliną. Nasiona amarantusa stanowiły istotną  część ofiar składanych bogom, […]

Wiosenne promocje Basilur – herbaty na każdy dzień!

Wiosenne promocje Basilur – herbaty na każdy dzień!

Wielkimi krokami zbliża się wiosna, czas schować grube swetry na dno szafy i zrobić… herbaciane zapasy! Wykorzystaj wiosenne promocje Basilur! To najlepszy moment na nadrobienie herbacianych zaległości! W naszym sklepie internetowym roi się od niskich cen i wiosennych smaków. A które najlepiej wybrać? Już podpowiadamy! Oto najlepsze wiosenne promocje dla prawdziwych herbaciarzy:   Mieszanka Assorted Fruit Infusions -50% To prawdziwa herbaciana bombonierka zawierająca 4 rodzaje naparów:Indian Summer, Caribbean Coctail, Orange […]

Cream Fantasy – bestseller wśród zielonych herbat

Cream Fantasy – bestseller wśród zielonych herbat

Nie bez powodu nazywa się Cream Fantasy – podbija serca wszystkich swoim kremowym aromatem i delikatnym słodkim smakiem. Jest jedną z najlepiej sprzedających się herbat we wszystkich kanałach sprzedaży. Szybko stała się wizytówką marki Basilur, zapewniając sobie stałe miejsce na podium wśród herbat premium. Cream Fantasy – co sprawia, że jest tak wyjątkowa? Wiele osób, które wcześniej miały styczność z zieloną herbatą, narzekają na jej gorycz. Jak wiecie, gorycz w […]

Virgin Nature – Deep Breath – podwójna moc mięty

Virgin Nature – Deep Breath – podwójna moc mięty

Herbata Virgin Nature – Deep Breath to mieszanka liści mięty pieprzowej z miętą kłosową. Zastanawiacie się dlaczego zdecydowaliśmy się użyć aż dwa gatunki mięty?   Mięta jedną z najstarszych roślin leczniczych znanych ludzkości. Jej łacińska nazwa ma swoje źródło w mitologii greckiej. Nimfa  Mentha swoją urodą oczarowała Hadesa. Zazdrosna o małżonka Persefona prześladowała śliczną nimfę, więc Hades chcąc chronić ukochaną przemienił Menthe  w roślinkę o intensywnym, odświeżającym zapachu.  Na świecie występuje ponad 40 gatunków mięty.Wszystkie  gatunki […]

Herbaciany sernik na zimno

Herbaciany sernik na zimno

Lubicie kuchenne eksperymenty? My tak! Dlatego mamy dla Was świetny przepis na herbaciany sernik na zimno! Do przepisu proponujemy wykorzystać zieloną herbatę z owocowymi dodatkami. Nasz herbaciany sernik został wzbogacony naparem Basilur Apple & Cinnamon z kolekcji Magiczne Owoce. SKŁADNIKI: 1. Spód: 200g herbatników 100g roztopionego masła 2. Masa serowa: 750g ricotty 250g mascarpone 4 czubate łyżki żelatyny 0,5 szklanki wrzątku 2/3 szklanki zielonej herbaty jabłkowo-cynamonowej Basilur (do jej zaparzenia należy […]

DIGESTIVE SUPPORT  – herbata wspomagająca trawienie

DIGESTIVE SUPPORT – herbata wspomagająca trawienie

 Herbata DIGESTIVE SUPPORT   pita po posiłku uwolni Cię od wszelkich dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wszystko to dzięki unikalnej kompozycji korzennych przypraw i ziół. Herbata DIGESTIVE SUPPORT   zawiera rumianek, kolendrę, miętę pieprzową, koper włoski, imbir, lukrecję oraz  kardamon. Koper włoski Nie ma wiele wspólnego z koprem dodawanym do ziemniaków. Zwany jest także  fenkułem włoskim ( łac. Foeniculum vulgare) Wykorzystywany do celów leczniczych jest jego owoc. Owoce kopru zawierają  do 6% olejku […]

Detox Tea – oczyść swój organizm na wiosnę.

Detox Tea – oczyść swój organizm na wiosnę.

Na wiosnę zafunduj  swojemu organizmowi prawdziwe „wiosenne porządki”, czy wymiatanie wolnych rodników i  detoksykację przy użyciu naparu z naturalnych składników . Herbata Detox  Tea zawiera unikalną  kompozycję ziół i przypraw, które są  niezwykle silnymi antyoksydantami, a oprócz tego usprawniają trawienie, pracę wątroby  i metabolizm. Kardamon W tradycyjnej medycynie chińskiej  stosowany był jako lek  na biegunkę i niestrawność.  Natomiast według Ajurwedy  kardamon jest jednym z najlepszych  środków pobudzających trawienie. Stymuluje pracę […]

Szarłat, czyli co święta roślina Indian ma wspólnego z herbatami?

Szarłat, czyli co święta roślina Indian ma wspólnego z herbatami?

Szarłat, zwany też amarantusem pochodzi z Ameryki Południowej. Dla zamieszkujących te tereny Indian był świętą rośliną. Nasiona szarłatu stanowiły istotną  część ofiar składanych bogom, zwłaszcza bóstwom wojny. W przekonaniu Majów potrawy z szarłatu dodawały siły i męstwa wojownikom, a także wpływały na wzrost sprawności   seksualnej mężczyzn. Szarłat był obok kukurydzy podstawą wyżywienia Indian. Jego nasiona rzeczywiście mają niezwykłe właściwości odżywcze. Zawierają niemal 20% białka o bardzo korzystnym dla człowieka zestawie aminokwasów ( wysoka zawartość […]

Niebieska malwa w naszych herbatach

Niebieska malwa w naszych herbatach

Niebieska malwa  lub malwa dzika to popularne nazwy ślazu dzikiego (Malva Sylvestris),  rośliny z rodziny ślazowatych. Czasem spotyka się także określenie czarna malwa, ponieważ kwiaty często bardzo ciemnieją po wysuszeniu.  Od wieków napar z kwiatów niebieskiej  malwy stosowany jest jako  tradycyjne lekarstwo na kaszel i chrypkę. Obecnie czarna malwa jest częstym składnikiem  syropów przeciwkaszlowych.  Lecznicze działanie wynika w dużej mierze z tego , że kwiaty ślazu dzikiego zawierają duże ilości związków śluzowych, które tworzą ochronną powłokę na śluzówce dróg oddechowych […]

Krokosz barwierski  – czerwień,  która leczy

Krokosz barwierski – czerwień, która leczy

Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius) to  występująca w Azji roślina o charakterystycznych żółto-czerwonych kwiatach.   Już w starożytności z kwiatów krokosza  pozyskiwano żółty i czerwony barwnik, który używano   do barwienia tkanin. Łacińska nazwa rośliny –  Carthamus  -pochodzi właśnie od arabskiego słowa karkhum oznaczającego  farbowanie. W przeszłości  krokosz bywał często wykorzystywany przez nieuczciwych kupców do fałszowania szafranu, gdyż  cienkie płatki jego kwiatów  po wysuszeniu do złudzenia przypominają  znamiona krokusa, z którego pozyskuje się […]