Regiony Sri Lanki, w których uprawia się najlepszą herbatę

Regiony Sri Lanki, w których uprawia się najlepszą herbatę

Regiony, w których uprawiana jest herbata, są położone na różnych wysokościach, dlatego zyskują inne walory smakowe. Herbata uprawiana w najwyższym rejonie Cejlonu – na wysokości ok 2000 metrów – nazywana jest przez koneserów szampanem wśród herbat cejlońskich. Miejsce plantacji Camellia sinensis i warunki w jakich dojrzewa mają ogromny wpływ na jakość naparu, jego kolor i smak. Odkryj różnorodność cejlońskich herbat i poznaj regiony, w których zyskują swoje właściwości.   Nuwara Eliya  […]

41. Skierniewickie Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw

41. Skierniewickie Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw

Tak dobrze się bawiliśmy na zeszłorocznym skierniewickim evencie, że podczas 41. edycji nie mogło nas zabraknąć! 41. Skierniewickie Święto Kwiatów, Owoców i Warzywa było jak co roku świetnie zorganizowaną imprezą. Rewelacyjne wystawy, przesympatyczni ludzie, degustacje, grill i w końcu nagroda za najbardziej reprezentacyjne stoisko – to był udany weekend! Uff! To były intensywne dwa dni! Skierniewicka hala mieszcząca się przy ul. Pomologicznej obfitowała w wystawców i gości. W tym roku […]

Herbata English Breakfast  – angielska tradycja

Herbata English Breakfast – angielska tradycja

English Breakfast Tea to kolejny ważny element „ brytyjskiej kultury  herbacianej” i nieodzowny składnik angielskiego śniadania. Jest to mieszanka czarnych  herbat charakteryzująca się dużą zawartością teiny, dzięki czemu stawia na nogi nie gorzej niż kawa. Smak herbaty jest intensywny i wyrazisty,  więc można spożywać ją z mlekiem i cukrem. Legenda głosi, że pierwszą śniadaniową mieszankę herbat stworzył szkocki mistrz herbaciany z Edynburga nazwiskiem Drysdale.  English Breakfast Tea podobno bardzo zasmakowała […]

Five o’clock tea – skąd wziął się angielski zwyczaj pijania popołudniowej herbatki?

Five o’clock tea – skąd wziął się angielski zwyczaj pijania popołudniowej herbatki?

Tradycja picia five o’clock  tea narodziła się na początku XIX wieku i zawdzięczamy ją Annie Russell, księżnej Bedford. W tamtych czasach w  jadano tylko trzy posiłki: śniadanie wcześnie rano,  lunch około dwunastej  w południe, a kolację dopiero między godziną ósmą a dziewiątą wieczorem.  Nic  dziwnego, że księżna zdążyła porządnie zgłodnieć  na długo przed kolacją, więc po kryjomu podjadała. Oczywiście, żadnej szanującej się  damie, a już szczególnie  arystokratce z jej pozycją […]

Brokułowo-serowa zupa z dodatkiem Basilur Spice Up

Brokułowo-serowa zupa z dodatkiem Basilur Spice Up

Żeby Was zachęcić do korzystania z sezonu na warzywa podrzucamy świetny przepis! Zupa brokułowo-serowa z dodatkiem Basilur Spice Up na pewno Wam posmakuje! Basilur Spice Up to nietypowa mieszanka zielonej herbaty, krwawnika, trawy cytrynowej, cynamonu, czarnego pieprzu, liści mięty pieprzowej, szyszkojagód i limonki.  Z dodatkiem takich ziół zupa brokułowo-serowa zyska niesamowity smak. Składniki: 1 litr wody 1 szklanka zaparzonej herbaty Basilur Spice Up 1 kostka rosołowa 1 brokuł 2 drobno starte […]

Trzy cejlońskie herbaty w saszetkach w cenie promocyjnej

Trzy cejlońskie herbaty w saszetkach w cenie promocyjnej

Koniec lata to często koniec sezonu urlopowego. W dodatku   początek roku szkolnego oznacza mniej wolnego czasu nie tylko dla uczniów, ale także dla ich rodziców. Macie problem z porannym wstawaniem? Brakuje Wam czasu na zaparzenie herbaty w imbryczku? Wypróbujcie herbatę w saszetkach! Obawiacie się, że  będzie gorszej jakości niż liściasta? To mit. Nasze cejlońskie herbaty w saszetkach zawierają najwyższej jakości herbaciane listki  równomiernie i drobno pocięte, co pozwala podczas zaparzania […]

Herbata z owoców malin – sposób na przeziębienie

Herbata z owoców malin – sposób na przeziębienie

Herbata z owoców malin – absolutny must have sezonu jesiennego. Sezon na maliny ciągle trwa. Coraz chłodniejsze wieczory skłaniają jednak bardziej do sięgania po malinową herbatę niż sorbet. Warto posłuchać własnego organizmu. Herbata z owoców  malin jest od dawien dawna stosowana w medycynie ludowej jako naturalny  lek na przeziębienie.  O  jej skuteczności na pewno wielokrotnie mogliście przekonać się empirycznie. Zastanawialiście się jednak kiedyś na czym  właściwie polega fenomen  leczniczego działanie […]

Mus z dodatkiem naparu owocowego

Mus z dodatkiem naparu owocowego

Nasze napary owocowe z serii Fruit Infusions doskonale nadają się do wszelkich przepisów – zwłaszcza na słodkości. Dzisiaj szybki przepis na mus owocowy! Mus owocowy to pyszna i zdrowa przekąska. Jego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu! Jedyne czego potrzebujesz to trochę owoców i napar Basilur Red Hot Ginger. Składniki (ilość wg. uznania): 1 łyżka suszu owocowego Basilur Red Hot Giner woda owoce: śliwki, wiśnie, jabłka opcjonalnie cukier, jeśli lubicie […]

Gratka dla miłośników dobrej herbaty i książek

Gratka dla miłośników dobrej herbaty i książek

Szukacie herbaty, która będzie idealnym dopełnieniem wieczoru przy dobrej książce? Dla wszystkich bibliofili kochających też dobrą herbatę mamy teraz  wspaniałą ofertę: dwie luksusowe  herbaciane  kompozycje zamknięte w stylowych pudełkach w kształcie książki aż o 70% taniej! KSIĄŻKA VOL. I (NIEBIESKA) kartonik 75g Zawiera czarną herbatę cejlońską z dodatkiem chabru, pąków jaśminu, niebieskiej malwy oraz naturalnym aromatem prażonych migdałów. Herbata cejlońska sama w sobie zachwyca smakiem i aromatem, ale dodatki czynią […]

Owoce dzikiej róży – leczniczy składnik jesiennej herbaty

Owoce dzikiej róży – leczniczy składnik jesiennej herbaty

Początek roku szkolnego, ale też zapadający wcześniej zmrok to jasne sygnały – nadchodzi jesień.  To czas kiedy można cieszyć się długimi wieczorami przy dobrej herbacie. Najlepiej wybrać taką, która nie tylko rozgrzeje i poprawi humor, ale także przyczyni się do poprawy tak ważnej jesienią odporności.  Dlatego jesienią warto sięgać po herbaciane mieszanki z dodatkiem owoców.  Jednym z najwartościowszych składników owocowych herbat jest owoc dzikiej róży. Napar z dzikiej róży był […]