Świąteczne kruche ciasteczka z zieloną herbatą
Na pewno są wśród Was amatorzy ciasteczek. A co jest w ciasteczku najistotniejsze? Kruchość! Dlatego mamy dla Was przepis na świąteczne kruche ciasteczka z dodatkiem zielonej herbaty Basilur Soursop!
Wyobrażacie sobie Święta bez podjadania ciasteczek? My nie!
Jak przygotować świąteczne kruche ciasteczka z zieloną herbatą? Oto przepis od PoProstuPycha.pl
Składniki:
-
250 g mąki pszennej
-
70 g cukru pudru
-
180 g zimnego masła
-
1/2 łyżeczki zmielonej w młynku lub moździerzu zielonej herbaty Basilur Soursop
Dodatkowo:
-
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej (50 g)
-
4 łyżki mleka
-
kolorowa posypka
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą aż powstanie jednolite ciasto, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, podsypujemy mąką, wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy ciasteczka za pomocą foremki serduszka. Na wysmarowanej foremce układamy ciasteczka jedno obok drugiego. Piec około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni.
W tym czasie rozpuszczamy czekoladę z mlekiem w małym rondelku lub mikrofalówce.
Gdy ciasteczka wystygną to zamaczamy je z jednej strony w czekoladzie, posypujemy kolorową posypką.