Syrop klonowy i jego właściwości
Syrop klonowy jako naturalny suplement diety
Naturalny słodzik i źródło witamin
Z czym kojarzy się Wam syrop klonowy? Mamy nadzieje, że nie tylko z amerykańskimi plackami, ale również z naszą czarną herbatą z jesiennej kolekcji.
Syrop klonowy jest tradycyjnym słodzikiem, który pozyskujemy z pnia drzewa klonowego. Od wieków jest stosowany jako substancja lecznicza i odżywcza, głównie przez Indian Ameryki Północnej.
Według Indian umiejętność pozyskania syropu z drzewa została przekazana ludziom przez bogów. Dzięki specjalnym toporkom tzw. tomhawkom Indianie robili nacięcia w korze drzew, a następnie zbierali do naczyń sok. Pozyskiwanie soku odbywało się w klimacie rytualnych tańców i pieśni. Z tej okazji powstało nawet święto zbiorów które Indianie obchodzili pierwszego dnia wiosennej pieśni księżyca.
W dzisiejszych czasach syrop klonowy to produkt, który wytwarzany jest bez stosowania żadnych dodatków chemicznych. Dzięki temu posiada wiele naturalnych właściwości i witamin.
Między innymi dostarcza do organizmu cynku, magnezy, wapnia, fosforu oraz manganu. Jest bogaty w witaminy z grupy B i H. Co ważniejsze, zawiera znaczną ilość kwasu abscyzynowego (ABA). Mimo że nazwa tego związku niewiele nam mówi, dla organizmu człowieka jest on bardzo ważny. Nadzoruje bowiem wydzielanie insuliny poprzez komórki trzustki. Kontroluje komórki tłuszczone, dzięki czemu organizm utrzymuje odpowiednią masę ciała. Pomaga także przy odchudzaniu.
W wersji sypanej, aby zrelaksować się w chłodny wieczór oraz w postaci ekspresowej – dla zabieganych.