Szafran – idealny na jesień
Szafran – najdroższa przyprawa świata
Szafran to jedna z najszlachetniejszych i najdroższych przypraw na świecie. To własnie dlatego jest jednym ze składników suszu Basilur!
Każdy region na świecie ma swoje kulinarne preferencje, a wśród nich znajdziemy także różne przyprawy, które nadają daniom szczególne, charakterystyczne walory smakowe. Jedną z takich oryginalnych przypraw jest właśnie szafran. Znany głównie w kuchnie azjatyckiej śródziemnomorskiej. W starożytności jego uprawy występowały jako pierwsze w Grecji. W dzisiejszych czasach obficie występuje w Hiszpanii, Indiach, Grecji i Iranie.
Cena przyprawy to ponad 30 tyś złotych za kilgoram. Wynika to z tego, że jego uprawa jest bardzo trudna. Wymaga wiele cierpliwości i dokładności. W tym kwiecie przyprawą są malutkie pręciki. Jeden kwiat posiada zaledwie trzy pręciki. Aby wyprodukować susz potrzeba prawie 250 tyś. kwiatów.
Szafran ma dość charakterystyczny cierpki smak. Dodatkowo szafran zawiera wiele właściwości zdrowotnych i jest cennym środkiem leczniczym. Zawiera wdzięczne hormony szczęścia. Podnosi poziom dopaminy i serotoniny, które w organizmie wpływają za nasz nastrój i samopoczucie. Dlatego to własnie Basilur proponuje czarną herbatę z dodatkiem szafranu i klonu własnie na jesień! W tej niekiedy melancholijnej aurze jest to szybki i smaczny sposób na dodanie sobie trochę energii! Oprócz tego przyprawa zawiera wiele witamin, które wspomogą naszą odporność w przejściowym okresie, gdy pogoda płata nam wiele figli. Zawiera wapń, żelazo, magnez oraz witaminy B.
W starożytności Persowie i Egipcjanie używali jako afrodyzjaku 🙂