Szafran – idealny na jesień

Szafran – idealny na jesień

Szafran – najdroższa przyprawa świata

Szafran to jedna z najszlachetniejszych i najdroższych przypraw na świecie. To własnie dlatego jest jednym ze składników suszu Basilur!

 

Każdy region na świecie ma swoje kulinarne preferencje, a wśród nich znajdziemy także różne przyprawy, które nadają daniom szczególne, charakterystyczne walory smakowe.  Jedną z takich oryginalnych przypraw jest właśnie szafran. Znany głównie w kuchnie azjatyckiej śródziemnomorskiej. W starożytności jego uprawy występowały jako pierwsze w Grecji. W dzisiejszych czasach obficie występuje w Hiszpanii, Indiach, Grecji i Iranie.

Cena przyprawy to ponad 30 tyś złotych za kilgoram. Wynika to z tego, że jego uprawa jest bardzo trudna. Wymaga wiele cierpliwości i dokładności. W tym kwiecie przyprawą są malutkie pręciki. Jeden kwiat posiada zaledwie trzy pręciki. Aby wyprodukować susz potrzeba prawie 250 tyś. kwiatów.

800px-Crocus_(6779985686)

 

Szafran ma dość charakterystyczny cierpki smak. Dodatkowo szafran zawiera wiele właściwości zdrowotnych i jest cennym środkiem leczniczym. Zawiera wdzięczne hormony szczęścia. Podnosi poziom dopaminy i serotoniny, które w organizmie wpływają za nasz nastrój i samopoczucie. Dlatego to własnie Basilur proponuje czarną herbatę z dodatkiem szafranu i klonu własnie na jesień! W tej niekiedy melancholijnej aurze jest to szybki i smaczny sposób na dodanie sobie trochę energii! Oprócz tego przyprawa zawiera wiele witamin, które wspomogą naszą odporność w przejściowym okresie, gdy pogoda płata nam wiele figli. Zawiera wapń, żelazo, magnez oraz witaminy B.

W starożytności Persowie i Egipcjanie używali jako afrodyzjaku 🙂

 

autumn-tea-stozek-100g

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy