Szynka duszona z jałowcem i zieloną herbatą White Moon Oolong

Szynka duszona z jałowcem i zieloną herbatą White Moon Oolong

Składniki:

0,5 kg szynki wieprzowej
2 łyżki herbaty zielonej White Moon firmy Basilur Tea
1 płaska łyżka soli
3-4 ziarna jałowca
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1-1,5 szklanki wody
2-3 łyżki masła
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
1 łyżeczka maki pszennej
2 łyżki oleju



Wykonanie:
Herbatę ucieramy w moździerzu, by rozdrobnić duże liście. Umyte i osuszone mięso kroimy na 1-centymetrowe plastry, po czym nacieramy je mieszanką herbaty i soli. Przekładamy do naczynia, szczelnie zamykamy i zostawiamy na noc w lodówce.

Następnego dnia lekko oczyszczamy mięso z mieszanki, przekładamy je do brytfanki z rozgrzanym olejem i obsmażamy z obu stron na rumiano, po czym dodajemy zmiażdżone ziarna jałowca, liść laurowy, posiekaną drobno cebulę i czosnek, chwilę razem smażymy. Dolewamy wodę, dusimy pod przykryciem ok. godziny, by mięso zmiękło. Następnie dodajemy zimne masło, dusimy do momentu aż mięso będzie zupełnie miękkie.

Przed końcem duszenia dolewamy śmietankę wymieszaną z mąką pszenną, zahartowaną wcześniej odrobiną gorącego sosu. Podajemy z ziemniakami puree i ulubioną surówką.

Przepis przygotowany przez: Sio smutki

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy