Virgin nature spice up – cudowna moc przypraw
Minęło świąteczno – sylwestrowe szaleństwo. Teraz czas na regenerację organizmu i… karnawałowe imprezy. A co z noworocznymi postanowieniami dotyczącymi zdrowego trybu życia? Mamy herbatę, która pomoże żyć zdrowiej i dobrze się bawić.
Herbata Virgin Nature – spice up to mieszanka zielonej herbaty, krwawnika, trawy cytrynowej, cynamonu, czarnego pieprzu, liści mięty pieprzowej, szyszkojagód i limonki.
Ten łagodnie przyprawiony napar pomoże przy problemach trawiennych, przyspieszy metabolizm, oczyści organizm z toksyn, oraz pomoże zwalczyć ból głowy. Dodatkowo wzmocni nadwyrężoną odporność , której zimą potrzebujemy szczególnie.
Trawa cytrynowa
Za jej działanie lecznicze odpowiedzialny jest olejek eteryczny nazwany olejkiem lemongrasowym. Głównym składnikiem tego olejku jest cytral, związek będący mieszaniną monoterpenowych aldehydów: geranialu (a-cytral) i neralu (b-cytral). Poza cytralem, do zasadniczych składników olejku zalicza się myrcen, występują też nerol, geraniol, citronelal, terpinolen, octan geranylu, linalol, pinen, cymen i inne.
Trawa cytrynowa wzmacnia odporność, pomaga zwalczyć grypę i przeziębienie. W Brazylii za jej pomocą leczy stany zapalne gardła. W tradycyjnej medycynie jest także stosowana jako remedium na ból głowy. Badania naukowe potwierdziły , że pod względem właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych olejek lemongrasowy przewyższa nawet imbir.
Trawa cytrynowa pomaga także w przypadku nadciśnienia i problemach z układem sercowo – naczyniowym. Normalizuje pracę przewodu pokarmowego i pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu działając jako środek diuretyczny
Cynamon
Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw korzennych. Uzyskiwany jest z kory cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum zeylanicum Blume) To wiecznie zielone drzewo z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae) występuje przede wszystkim na Cejlonie (Sri Lanka), Seszelach, Madagaskarze i Mauritiusie.
Cynamon korzystnie wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, działa przeciwbólowo, poprawia nastrój, pomaga też w problemach trawiennych. Jego działanie zawdzięczamy olejkowi eterycznemu w skład którego wchodzą: . Zawiera aldehyd cynamonowy (65-75%), eugenol (około 10%), a także kariofilen, kwas cynamonowy, linalol.
Czarny pieprz
Czarny pieprz to owoc tropikalnej rośliny pochodzącej z Indii, który ma charakterystyczną postać pestkowca, czyli grona małych ziarenek. Te ziarenka, wysuszone i poddane procesowi fermentacji , to właśnie znana od wieków przyprawa. Najważniejszą substancją aktywną zawartą w pieprzu jest alkaloid zwany piperyną. Piperyna odpowiada za charakterystyczny smak i zapach pieprzu. Zawdzięczamy jej także szereg działań leczniczych. Piperyna pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego , przyspieszając tym samym proces trawienia i minimalizując ryzyko zaparcia, kolki czy biegunki oraz zapobiega powstawaniu gazów jelitowych. Pomaga także usunąć z organizmu toksyny oraz przyspiesza metabolizm. Niedawne badania kliniczne wykazały, że piperyna wspomaga odchudzanie także w inny sposób – zapobiega tworzeniu się nowych komórek tłuszczowych.
Medycyna ajurwedyjska zalecała pieprz jako lekarstwo na kaszel. Całkiem słusznie – piperyna ma też właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne i wykrztuśne.
Jakby tych zalet było mało – pieprz wpływa także na lepszą przyswajalność witamin i minerałów z pożywienia.
Mięta
Liść mięty zawiera olejek eteryczny ( którego głównym składnikiem jest oczywiście mentol), garbniki ,flawonoidy, m.in. luteolinę, rutynę, hesperydynę, eriocytrynę i wysoce utlenione flawony, także kwasy fenolowe i małe ilości triterpenów.
Mięta działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, wspomaga także wydzielanie żółci. Wykazano także silne działanie przeciwbakteryjne, (mięta radzi sobie nawet z bakteriami Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Vibrio parahaemolyticus ) oraz działanie przeciwwirusowe (pokonuje nawet wirusy opryszczki i ospy). W badaniach zaobserwowano także działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i uspokajające.
Szyszkojagody, czyli owoce jałowca
Zawierają cenny olejek eteryczny, którego składnikami są alfa i beta pineny, kamfen, terpinen-4-ol oraz mono i bicykliczne seskwiterpeny takie jak kariofilen i kadinen. W ich składzie znajdują się także pochodne kwasu pimarowego, flawonoidy oraz garbniki . Jagody jałowca stanowią remedium na wiele dolegliwośći trawiennych – zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i żółci oraz hamują nadmierną fermentacje w jelitach. Ponadto działają diuretycznie, wspomagają pracę nerek i pomagają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.
Limonka
Jej odświeżający zapach ma działanie aromoterapeutyczne: Orzeźwia, pobudza, poprawia nastrój i i działa przeciwbólowo. Jak zapewne się domyślacie stanowi doskonałe źródło witaminy C. Na tym jednak nie kończy się jej dobroczynne działanie – dostarcza też witaminy A, a także minerałów: żelaza, potasu, wapnia i fosforu.
Krwawnik
Krwawnik jest rośliną leczniczą znaną od tysięcy lat. Starożytni Rzymianie zwali go herba militaris ponieważ stosowany do leczenia ran odniesionych w czasie walki przez żołnierzy. Jego łacińska nazwa botaniczna Achillea millefolium L. nawiązuje natomiast do mitu o Achillesie, który wykorzystał przeciwkwrotoczne właściwości tej rośliny aby opatrywać rany wojowników po bitwie pod Troją.
W zielu krwawnika występuje olejek eteryczny zawierający głównie seskwiterpeny: chamazulen powstający w czasie destylacji olejku z parą wodną z achillicyny, oraz monoterpeny, głównie linalol, borneol, a- i ß-pinen, kariofilen, kamfora, sabinen, eukaliptol oraz flawonoidy oraz garbniki, saponiny, sterole i kumaryny.
Współczesne badania kliniczne wykazały, że krwawnik ma wpływ na wzrost fibroblastów ludzkiej skóry.
Oprócz działania przeciwzapalnego i przyspieszającego gojenie się ran, krwawnik wykazuje też działanie rozkurczowe i żółciopędne, dzięki czemu pomaga w problemach trawiennych.
Zielona herbata
Nie możemy zapomnieć o właściwościach samej zielonej herbaty.
Zawarte w niej katechiny wpływają na zmniejszenie procesu lipazy, czyli przyswajania przez organizm tłuszczu z pożywienia. Tym samym obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiegają nadciśnieniu, otyłości i cukrzycy typu drugiego Ponieważ zielona herbata nie jest poddawana procesowi fermentacji zawiera także najwięcej substancji aktywnych – flawonoidów, kwasów fenolowych i proantocyjanidynów. Flawonoidy mają bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, więc odgrywają dużą role w profilaktyce przeciwnowotworowej. . Flawonoidy mają także działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i bakteriobójcze.
Badania naukowe potwierdzają ponadto, że jeden z nich – galusan epigallokatechiny ma zdolność przyspieszania metabolizmu i spalania tłuszczu. Jak to możliwe? Chudniemy, wtedy gdy pozbawiony energii z pożywienia organizm czerpie ją z zapasów z nagromadzonego tłuszczu. Galusan epigallokatechiny pomaga hamować aktywność enzymu, który rozkłada noradrenalinę. Na skutek tego rośnie ilość norepinefryny, hormonu, który wysyła do komórek tłuszczowych sygnał o konieczności ich rozbicia w celu uzyskania energii.