Virgin nature spice up – cudowna moc przypraw

Virgin nature spice up – cudowna moc przypraw

Minęło świąteczno – sylwestrowe szaleństwo. Teraz czas na regenerację organizmu  i… karnawałowe imprezy. A co z noworocznymi postanowieniami dotyczącymi zdrowego trybu życia? Mamy herbatę, która pomoże żyć zdrowiej i dobrze się bawić.

 Herbata Virgin Nature – spice up to mieszanka zielonej herbaty, krwawnika, trawy cytrynowej, cynamonu, czarnego pieprzu, liści mięty pieprzowej, szyszkojagód  i limonki.

Ten łagodnie przyprawiony napar pomoże przy problemach trawiennych, przyspieszy metabolizm, oczyści organizm z toksyn, oraz  pomoże zwalczyć ból głowy. Dodatkowo  wzmocni  nadwyrężoną  odporność , której zimą potrzebujemy szczególnie.

 

Trawa cytrynowa

Za jej działanie lecznicze  odpowiedzialny jest olejek eteryczny nazwany olejkiem lemongrasowym. Głównym składnikiem  tego olejku jest cytral, związek będący mieszaniną monoterpenowych aldehydów: geranialu (a-cytral) i neralu (b-cytral). Poza cytralem, do zasadniczych składników olejku zalicza się myrcen, występują też nerol, geraniol, citronelal, terpinolen, octan geranylu, linalol, pinen, cymen i inne.

Trawa cytrynowa wzmacnia odporność, pomaga zwalczyć grypę i przeziębienie. W Brazylii za jej pomocą  leczy stany zapalne gardła. W tradycyjnej medycynie jest także stosowana jako remedium na ból głowy.  Badania naukowe potwierdziły , że pod względem właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych olejek lemongrasowy przewyższa nawet imbir.

 

Trawa cytrynowa pomaga także w przypadku  nadciśnienia i problemach z układem sercowo – naczyniowym. Normalizuje pracę przewodu pokarmowego i pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu działając  jako środek diuretyczny

 

Cynamon

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw korzennych.   Uzyskiwany jest z kory cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum zeylanicum Blume) To wiecznie zielone  drzewo z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae) występuje przede wszystkim na Cejlonie (Sri Lanka), Seszelach, Madagaskarze i Mauritiusie.

Cynamon korzystnie wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, działa przeciwbólowo, poprawia nastrój, pomaga  też w problemach trawiennych. Jego działanie zawdzięczamy olejkowi eterycznemu w skład którego wchodzą: . Zawiera aldehyd cynamonowy (65-75%), eugenol (około 10%), a także kariofilen, kwas cynamonowy, linalol.

Czarny pieprz

Czarny pieprz to owoc tropikalnej rośliny pochodzącej  z Indii, który ma charakterystyczną postać pestkowca, czyli grona małych ziarenek. Te ziarenka, wysuszone i poddane procesowi fermentacji , to właśnie znana od wieków przyprawa. Najważniejszą substancją aktywną zawartą w pieprzu jest alkaloid  zwany piperyną. Piperyna odpowiada za  charakterystyczny smak i zapach pieprzu.  Zawdzięczamy jej także szereg działań leczniczych. Piperyna pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego , przyspieszając tym samym proces trawienia i minimalizując ryzyko zaparcia, kolki czy biegunki oraz zapobiega powstawaniu  gazów jelitowych. Pomaga także usunąć z organizmu toksyny oraz przyspiesza metabolizm. Niedawne badania kliniczne wykazały, że piperyna wspomaga odchudzanie także w inny sposób – zapobiega  tworzeniu się nowych komórek tłuszczowych.

Medycyna ajurwedyjska zalecała pieprz jako lekarstwo na kaszel. Całkiem słusznie – piperyna ma też właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne i wykrztuśne.

Jakby tych zalet było mało – pieprz wpływa także na lepszą przyswajalność witamin i minerałów z pożywienia.

Mięta

Liść mięty zawiera  olejek eteryczny ( którego głównym składnikiem jest oczywiście mentol), garbniki ,flawonoidy, m.in. luteolinę, rutynę, hesperydynę, eriocytrynę i wysoce utlenione flawony, także kwasy fenolowe i małe ilości triterpenów.

Mięta działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, wspomaga także wydzielanie żółci.  Wykazano także  silne  działanie przeciwbakteryjne, (mięta radzi sobie nawet z bakteriami Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Vibrio parahaemolyticus ) oraz działanie przeciwwirusowe (pokonuje nawet wirusy opryszczki i ospy). W badaniach zaobserwowano także działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i uspokajające.

 

Szyszkojagody, czyli owoce jałowca

Zawierają cenny olejek eteryczny, którego składnikami są alfa i beta pineny, kamfen, terpinen-4-ol oraz mono i bicykliczne seskwiterpeny takie jak kariofilen i kadinen. W ich składzie znajdują się także pochodne kwasu pimarowego, flawonoidy oraz  garbniki . Jagody jałowca stanowią remedium na wiele dolegliwośći trawiennych – zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i żółci oraz hamują nadmierną fermentacje w jelitach.  Ponadto działają diuretycznie, wspomagają pracę nerek i pomagają pozbyć  się  nadmiaru wody z organizmu.

Limonka

Jej odświeżający zapach ma działanie aromoterapeutyczne: Orzeźwia, pobudza, poprawia nastrój i i działa przeciwbólowo. Jak zapewne się domyślacie stanowi doskonałe źródło witaminy C. Na tym jednak nie kończy się jej dobroczynne działanie – dostarcza też witaminy A, a także minerałów: żelaza, potasu, wapnia  i fosforu.

Krwawnik

Krwawnik jest rośliną leczniczą  znaną od tysięcy lat. Starożytni Rzymianie zwali go herba militaris  ponieważ stosowany do leczenia ran odniesionych w czasie walki przez żołnierzy. Jego łacińska nazwa botaniczna Achillea millefolium L. nawiązuje natomiast  do mitu o Achillesie, który wykorzystał przeciwkwrotoczne właściwości tej rośliny aby opatrywać rany wojowników po bitwie pod Troją.

W zielu krwawnika występuje olejek eteryczny zawierający głównie seskwiterpeny: chamazulen powstający w czasie destylacji olejku z parą wodną z achillicyny, oraz monoterpeny, głównie linalol, borneol, a- i ß-pinen, kariofilen, kamfora, sabinen, eukaliptol oraz flawonoidy oraz garbniki, saponiny, sterole i kumaryny.

Współczesne badania kliniczne wykazały, że krwawnik ma wpływ na wzrost fibroblastów ludzkiej skóry.

Oprócz działania przeciwzapalnego i przyspieszającego gojenie się ran, krwawnik wykazuje też  działanie rozkurczowe  i żółciopędne, dzięki czemu pomaga w problemach trawiennych.

Zielona herbata

Nie możemy zapomnieć o właściwościach samej zielonej herbaty.

Zawarte w niej  katechiny wpływają na zmniejszenie procesu lipazy, czyli przyswajania przez organizm tłuszczu z pożywienia. Tym samym  obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiegają nadciśnieniu, otyłości i cukrzycy typu drugiego Ponieważ zielona herbata nie jest poddawana procesowi fermentacji zawiera także najwięcej substancji aktywnych – flawonoidów, kwasów fenolowych i proantocyjanidynów.  Flawonoidy mają bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, więc odgrywają dużą role w profilaktyce przeciwnowotworowej.   . Flawonoidy mają także działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe  i bakteriobójcze.

Badania naukowe potwierdzają ponadto,  że  jeden z nich  – galusan epigallokatechiny  ma zdolność przyspieszania metabolizmu i spalania tłuszczu.  Jak to możliwe? Chudniemy, wtedy gdy pozbawiony energii z pożywienia  organizm czerpie  ją  z zapasów z nagromadzonego tłuszczu. Galusan epigallokatechiny  pomaga hamować aktywność enzymu, który rozkłada noradrenalinę. Na skutek tego rośnie ilość norepinefryny, hormonu, który wysyła do komórek tłuszczowych sygnał o konieczności ich rozbicia w celu uzyskania energii.

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy