Wild Strawberry – zielona herbata z poziomką i wiśnią
Wild Strawberry to zielona wysokogórska, liściasta herbata cejlońska, z dodatkiem wiśni, poziomek, kwiatów niebieskiej malwy i jaśminu oraz z naturalnym aromatem z poziomki.O zaletach picia zielonej herbaty nie musimy przekonywać naszych czytelników. Szczególnie, gdy chodzi o wysokogórską herbatę cejlońską – Gunpowder Special.
Nazwę gunpowder ( ang. proch strzelniczy) herbata ta zawdzięcza podobieństwu do dawnego prochu strzelniczego – jej listki są zwinięte w drobne kuleczki. Wśród zielonych herbat gunpowder wyróżnia się stosunkowo delikatnym, a nawet słodkim smakiem – dlatego tak dobrze komponuje się z owocami i kwiatami.
Kompozycja dodatków użytych w herbacie Wild Strawberry uwodzi smakiem. Wszystkie one mają też dobroczynny wpływ na zdrowie.

Wild Srawberry – POZIOMKA & WIŚNIA w puszce 100g
Poziomki
Chociaż Anglicy nazywają poziomkę dziką truskawką w rzeczywistości jest odwrotnie i to truskawki są udomowionymi poziomkami ( a raczej gatunkiem powstałym ze skrzyżowania kilku odmian poziomek)
W naturze poziomki występują na całej Półkuli Północnej. Zasiedlają zwykle słoneczne łąki, obrzeża lasów i lasy świetliste. Owoce poziomki są mniejsze ale o wiele bardziej aromatyczne i słodsze niż truskawki. Oprócz walorów smakowych mają dużą wartość odżywczą. Zawierają łatwoprzyswajalne cukry proste, sole mineralne (żelaza, fosforu, potasu i wapnia), witaminy. Owoce poziomki oprócz odżywczych cukrów zawierają też,kwasy (1,6%) – cytrynowy, jabłkowy i salicylowy, a ponadto antocyjany, garbniki, pektyny. Są bogate w witaminy: C, karoten, B1, B2, K. W lecznictwie ludowym owoce poziomki stosowane są jako środek napotny i moczopędny. Panuje też przekonanie, że pomagają w chorobach wątroby, nerek, niedokrwistości, gruźlicy płuc i w bezsenności
Wiśnie
Wiśnie to składnik, który szczególnie ceniła rosyjska medycyna ludowa. Za pomocą naparu z wiśni leczono problemy trawienne, zapalenie pęcherza i niedobory odporności.
Dziś wiemy, że wiśnie rzeczywiście dzięki zawartości flawonoidów działają przeciwzapalnie i wzmacniają odporność. Dostarczają też witamin, zwłaszcza C, PP, oraz witamin z grupy B. Dzięki wysokiej zawartości pektyn regulują trawienie i obniżają poziom złego cholesterolu
Jaśmin
Aromatyzowanie herbaty zielonej jaśminem to prastary chiński sposób na bardzo subtelne uzyskanie nowych doznań smakowych i zapachowych. Będziecie zaskoczeni, ale jaśmin używany do aromatyzowania herbat nie ma nic wspólnego z krzewem, który znamy z naszych parków.
Krzew potocznie zwany jaśminem, którego słodko pachnące kwiaty dodały romantyzmu niejednemu czerwcowemu spacerowi po parku, nosi botaniczną nazwę jaśminowiec. Prawdziwy Jaśmin lekarski (Jasminum officinale), należy do rodziny oliwkowatych, jest pnączem i występuje wyłącznie w ciepłym klimacie Azji i Afryki. Możemy jednak zapewnić, że konotacje ma równie romantyczne.
Już Kleopatra używała olejku jaśminowego do nasączania swoich ubrań. Możemy przypuszczać, że sposób ten był wyjątkowo skuteczny, skoro rozkochała w sobie Marka Antoniusza.Również ajurweda uważa jaśmin za skuteczny afrodyzjak. Panuje przekonanie, że picie naparu z jaśminu wzmacnia kobiece pożądanie oraz normalizuje cykl menstruacyjny.
Medycyna chińska docenia fakt, że jaśmin odpręża ciało i duszę, lecz nie powoduje uczucia senności.
O właściwościach kwiatów niebieskiej malwy pisaliśmy już na blogu:
Niebieska malwa w naszych herbatach
Powiązane wpisy
- ← Zdrowy koktajl owocowy z miętową herbatą Basilur
- Jaglanka wegańska z dodatkiem naparu owocowego Blood Orange →