Wiśniowe ciasto z dodatkiem naparu owocowego Basilur Red Hot Ginger
Wiśniowe ciasto herbaciane czyli kolejny przepis do wypróbowania.
Sezon na owoce w pełni! Jak wykorzystujecie swoje zbiory? My podjęliśmy się kolejnego przepisu – tym razem na wiśniowe ciasto herbaciane.
Przepis na wiśniowe ciacho został wzbogacony o napar owocowy Red Hot Ginger Tea.
Red Hot Ginger Tea pochodzi z naszej bezkofeinowej serii Fruits Infusions. W tej kolekcji znajdziecie mieszanki zawierające wyłącznie suszone owoce bez sztucznych dodatków, o czym pisaliśmy tutaj. Takie połączenie witamin polecamy absolutnie każdemu – napary mogą pić bez obaw również dzieci i kobiety w ciąży.
Czego będziemy potrzebować do naszego przepisu?
-
3 jaja
-
3 szklanki mąki pszennej
-
1 i 1⁄2 szklanki cukru
-
2 łyżeczki sody
-
100 ml zaparzonego i ostudzonego naparu Red Hot Ginger Tea
-
1/2 szklanki oleju
-
1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru
-
wiśnie bez pestek
-
cukier-puder
Sposób przygotowania:
Jaja ubić z cukrem, dodawać na przemian mąkę wymieszaną z sodą i jogurt lub kefir. Następnie dodać herbatę oraz olej i dobrze wymieszać.
Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej folią aluminiową i wysmarowanej margaryną. Na wierzch ułożyć owoce i wymieszać je delikatnie z ciastem.
Piec ok. 40 – 50 min w temperaturze 170°C.
Po ostygnięciu posypać cukrem-pudrem.
Autorka: Małgorzata Piotrowicz
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Smakowy Mix.