Żeliwny czajnik do herbacianch naparów
Czym charakteryzuje się żeliwny czajnik? Dlaczego warto wrócić do parzenia herbaty właśnie w tym niewielkim, niepozornym naczyniu?
Żeliwne naczynia mogą pochwalić się niekrótką historią, a na przestrzeni wieków w Azji brały one udział m.in w ceremonii parzenia herbaty.
Jakie są zalety takich czajników?
Ich ogromnym plusem jest to, że najdłużej utrzymują one ciepło, więc nasza ulubiona herbata będzie nas ogrzewać w takim naczyniu na dłużej.
Doceni się je zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym lub wczesną, rześką i wiosną.
Dodatkowo kolejnym ich plusem jest to, że są one bardzo wytrzymałe. Ciężko je zniszczyć czy stłuc. Są również odporne na herbaciane odbarwienia, które na niektórych naczyniach widoczne są wraz upływem czasu i regularnym użytkowaniu.
Czajniki żeliwne pokryte są od środka emalią, dzięki temu herbata zawsze smakuje tak samo dobrze, a na wewnętrznych ścinakach naczynia nie pojawia rdza.
Ale…środek tego naczynia kryje w sobie jeszcze więcej – specjalny zaparzacz, który idealnie sprawdzi się fanom sypanej herbaty i osobom, które nie przepadają za fusami w naparze. Zaparzacz możesz w każdej chwili wyjąć dostosowując czas parzenia do swoich preferencji oraz rodzaju herbaty.
Jak dbać o taki czajnik?
Wytrzymały, żeliwny czajnik również potrzebuje nieco troski. Nie należy czyścić go silnymi detergentami ani myć w zmywarce.
Bardziej polubi się z miękką gąbką niż metalowym czyścikiem. 🙂
Po umyciu naczynia najlepiej osuszyć je w środku ściereczką aby usunąć resztki wilgoci.
Żeliwnych czajników nie wolno wkładać do mikrofalówki.
Pierwsze parzenie.
Przed pierwszym zaparzeniem herbaty naczynie należy dokładnie umyć i zalać wrzątkiem w środku aby przygotować je do parzenia naparu.
Uwaga! Herbata w takim czajniku uzależnia! 🙂
A… czajnik pozwala cieszyć się jej ciepłem i smakiem przez długi czas.
