Zimowa herbaciana książka

Zimowa herbaciana książka

Rozgrzewająca herbaciana kompozycja o wspaniałym aromacie,  zamknięta w pięknym opakowaniu w formie książki z zimowym motywem na okładce. Idealna na świąteczny prezent. W jej skład wchodzą czarna herbata cejlońska z dodatkiem papai, nagietka, słonecznika, szafranu oraz nutą pomarańczy, cynamonu, goździków i wanilii.  

KSIĄŻKA VOL. II puszka 100g

 

Goździki

Idealne remedium na przeziębienie .Pomagają też w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej i gardła, reumatyzmu oraz migren. Pobudzają trawienie, rozgrzewają i poprawiają nastrój. Według Ajurwedy goździki  są lekarstwem na choroby dróg oddechowych i dolegliwości układu pokarmowego

Nagietek

Nagietek Calendula officinalis  to nie tylko ozdoba ogrodu i balkonu, ale także ceniona roślina lecznicza.  Lecznicze działanie nagietka działanie zawdzięczamy w dużej mierze specyficznym dla tej rośliny związkom – strerolom zwanym calendula.   Nagietkowa herbatka  pomaga przy problemach z żołądkiem (nieżyty, wrzody) czy po zapaleniu wątroby. Łagodnie uspokaja i obniża ciśnienie krwi. Jako delikatny środek rozkurczowy sprawdza się  bólach menstruacyjnych

Szafran

Szafran jest najdroższą przyprawą świata. Pozyskuje się ją bowiem z wysuszonych słupków gatunku krokusa Crocus sativus , a dokładniej z czerwonych  znamion znajdujących się na słupku każdego z kwiatów. Do uzyskania jednego  kilograma przyprawy potrzeba ponad 150 000  znamion kwiatu!

Szafran uważany był za panaceum już  w czasach antycznych- jego działanie opisywali  wielcy starożytni lekarze: Hipokrates, Pliniusz Starszy i Galen.
Szafran był wtedy stosowany jako środek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy  oraz rozkurczowy. Uważano także, że pomaga w przypadku melancholii Był także składnikiem wielu odtrutek. Paracelus, wielki lekarz epoki Renesansu sądził, że szafran leczy żółtaczkę.  Powszechnie wierzono też, że szafran jest afrodyzjakiem –  podobno Kleopatra kąpała się w mleku z szafranem, aby zwiększyć intensywność czekających ją miłosnych doznań.

 Współczesna nauka także dostrzegła lecznicze właściwości szafranu. Wiadomo, że  związkami , którym je zawdzięczamy są: należący do grupy karetenoidów krocyna, jej prekursor krocetyna  oraz należący do glukozydów safranal   Trwają obecnie badania kliniczne dotyczącej zastosowania szafranu  w leczeniu nowotworów. Wykazano także że chroni przed miażdżycą.  Starożytni mieli racje uważając szafran za afrodyzjak – współczesne badania wykazały, że poprawia funkcje seksualne oraz płodność mężczyzn. Z kolei w przypadku kobiet  pomaga przy PMS. Najbardziej obiecujące są jednak badania dotyczące zastosowaniu szafranu jako naturalnego środka   przeciwdepresyjnego i przeciwlękowego.  W próbach klinicznych wykazano, że w stanach łagodnej depresji kapsułki z szafranem działają na równi z lekami przeciwdepresyjnymi.  Mechanizm ich  działania opiera się na tym kroacyna blokuje wychwyt zwrotny dopaminy zaś safranal – serotoniny. Dopamina i seratonina to dwa neuroprzekaźniki odpowiedzialne za odczuwanie szczęścia.

Wanilia

Wanilia to roślina pochodząca z Meksyku,  blisko spokrewniona ze storczykami.

Wanilię uprawiali już Aztekowie  –  o jej wartości świadczy fakt, że była częścią daniny należnej władcy . Była też uważana za afrodyzjak. Po dziś dzień kobiety w Ameryce Południowej podają mężczyźnie, w którym chcą wzbudzić miłość czekoladę z laską wanilii. Do Europy wanilia  dotarła dzięki konkwistadorom. Hiszpanie przyczynili się do rozprzestrzenienia jej upraw w innych rejonach świata o sprzyjającym klimacie .  Niegdyś wierzono, że wanilia wzmacnia serce, odpędza troski oraz dodaje sił.

Substancją odpowiedzialną za zapach wanilii  jest aldehyd 4-hydroksy-3-metoksybenzoesowy, nazywany waniliną. Ponadto w wanilii występuje  aldehyd p-hydroksybenzoesowy, , aldehyd anyżowy oraz  związki żywicowe

Papaja

Smakowe nuty papai dodają nieco słodyczy tej zimowej mieszance. Ten egzotyczny owoc należy do rodziny melonowcowatych (Caricaceae).  Smak nie jest jedynym powodem dla którego ten owoc znalazł się w naszej herbacie.. Papaja zawiera specyficzny związek –   enzym o nazwie papaina, który  ułatwia trawienie i działa przeciwzapalnie.  Warto wspomnieć  o znacznej zawartości alaniny (116 mg na 100 g). Substancja ta należy do grupy aminokwasów – stymuluje układ immunologiczny, a także jest  odpowiedzialna za prawidłową regenerację mięśni po wysiłku. Papaja jest także dobrym źródłem karotenu (1,2 mg na 100 g), który jest antyoksydantem.

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy