Żółta herbata – napój zarezerwowany dla chińskich cesarzy
Żółta herbata to jedna z najbardziej ekskluzywnych chińskich herbat. Przyjmuje się, że powstała panowania dynastii Qing. Przed wiekami przywilej jej spożywania był zastrzeżony jedynie dla cesarza i jego najbliższej rodziny. Proces wytwarzania żółtej herbaty jest niezwykle złożony i pracochłonny. Herbatę żółtą otrzymuje się w wyniku fermentacji nieenzymatycznej, co odróżnia ją od pozostałych rodzajów herbaty poddawanych fermentacji enzymatycznej.
Wybiera się jedynie najlepszej jakości młode listki wraz z pączkami. Po zebraniu liście natychmiast poddane działaniu wysokiej temperatury, co niszczy zawarte w nich enzymy. A następnie herbata podawana jest specyficznemu procesowi fermentacji w ciepłym i wilgotnym środowisku podczas którego wielokrotnie studzi się ją oraz znowu podgrzewa. Cały cykl może trwać nawet kilka dni. Na końcu następuje oczywiście suszenie. Dzięki całemu procesowi susz uzyskuje ciemnozielony kolor z charakterystycznym żółto- złotym połyskiem. Pamiętających o europejsko – chińskim zamieszaniu z kolorami herbat możemy uspokoić: Zamawiając w Chinach żółtą herbatę na pewno otrzymacie słynny cesarski napój. Napar także ma słomkowożółty kolor. Poza tym kolor żółty był historycznie barwą cesarskiego dworu. Czy tylko kolor zdecydował o zarezerwowaniu tej herbaty dla cesarskiego podniebienia? Raczej nie. Żółta herbata ma także unikalny smak z charakterystyczną nutą słodyczy, a jej bogaty aromat sprawia, że nie pomylicie jej z żadnym innym rodzajem herbaty. Jej działanie lecznicze znane było już lekarzom medycyny chińskiej, a współczesna nauka jedynie je potwierdza.
Panaceum
Żółta herbata zawiera duże ilości flawonoidów, związków należących do grupy antyoksydantów. Według badań zapobiegają one chorobom nowotworowym (szczególnie rakowi jelita grubego) i przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Żółta herbata ze względu na niską zawartość kofeiny nie podrażnia żołądka, więc bez obaw mogą ją pić osoby z problemami trawiennymi .Na uwagę zasługuje też fakt, że nie tylko mogą, ale wręcz powinni spożywać ją nadciśnieniowcy. Zawarte w cesarskim naparze ketachiny mają działanie przeciwmiażdżycowe – obniżają poziom złego cholesterolu. Żółta herbata chroni serce i układ krwionośny . Ma też właściwości oczyszczające – obecne w niej związki wiążą toksyny, które mogą być dzięki temu usunięte z organizmu
Sposób parzenia
Żółtą herbatę należy zalewać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Czas parzenia nie powinien przekraczać pięciu minut.
Jeśli chcecie spróbować prawdziwej cesarskiej herbaty zajrzyjcie do sklepu BASILUR
Powiązane wpisy
- ← Niezwykły podarunek, czyli legendy herbacie Earl Grey
- Szczególna pełnia Księżyca – czerwone zaćmienie i koniunkcja z Marsem →