Żółta herbata – napój zarezerwowany dla chińskich cesarzy

Żółta herbata – napój zarezerwowany dla chińskich cesarzy

Żółta herbata to jedna z najbardziej ekskluzywnych chińskich herbat.  Przyjmuje  się, że powstała  panowania dynastii Qing. Przed wiekami przywilej jej spożywania był zastrzeżony jedynie dla cesarza  i jego najbliższej rodziny. Proces wytwarzania żółtej herbaty  jest niezwykle złożony i pracochłonny. Herbatę żółtą otrzymuje się w wyniku fermentacji nieenzymatycznej, co odróżnia ją od pozostałych rodzajów herbaty poddawanych fermentacji enzymatycznej.

 Wybiera się jedynie najlepszej jakości młode listki wraz z pączkami. Po zebraniu liście  natychmiast poddane działaniu wysokiej temperatury, co niszczy zawarte w nich enzymy. A następnie herbata podawana jest specyficznemu  procesowi fermentacji w ciepłym i wilgotnym środowisku podczas którego wielokrotnie studzi się ją oraz znowu podgrzewa. Cały cykl może trwać nawet kilka dni. Na końcu następuje oczywiście suszenie.  Dzięki całemu procesowi susz uzyskuje  ciemnozielony kolor z charakterystycznym  żółto- złotym połyskiem. Pamiętających o europejsko – chińskim zamieszaniu z kolorami  herbat możemy uspokoić: Zamawiając w Chinach żółtą herbatę na pewno otrzymacie słynny cesarski napój.  Napar także ma słomkowożółty kolor. Poza tym kolor żółty był historycznie barwą cesarskiego dworu. Czy tylko kolor zdecydował o zarezerwowaniu tej herbaty dla cesarskiego podniebienia?  Raczej nie. Żółta herbata ma także unikalny smak z charakterystyczną nutą słodyczy, a jej bogaty aromat sprawia, że nie pomylicie jej z żadnym  innym rodzajem herbaty. Jej działanie lecznicze znane było już lekarzom medycyny chińskiej, a współczesna nauka jedynie je potwierdza.

Panaceum

 Żółta herbata zawiera duże ilości flawonoidów, związków należących do grupy antyoksydantów.  Według badań zapobiegają one  chorobom nowotworowym (szczególnie rakowi jelita grubego) i przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Żółta herbata ze względu na niską zawartość kofeiny  nie podrażnia żołądka, więc bez obaw mogą ją pić osoby z problemami trawiennymi .Na uwagę zasługuje też fakt, że nie tylko mogą, ale wręcz powinni spożywać ją nadciśnieniowcy.  Zawarte w cesarskim naparze ketachiny mają działanie przeciwmiażdżycowe – obniżają  poziom złego cholesterolu. Żółta herbata  chroni serce i układ krwionośny . Ma też właściwości oczyszczające – obecne w niej związki wiążą toksyny, które mogą być dzięki temu usunięte z organizmu

Sposób parzenia

Żółtą herbatę należy zalewać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Czas parzenia nie powinien przekraczać pięciu minut.

Jeśli chcecie spróbować prawdziwej cesarskiej herbaty zajrzyjcie do sklepu BASILUR

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy