Żurawina – lecznicza jagoda
Jest jednym z symboli amerykańskiego Święta Dziękczynienia. Indianie nazywali ją ibimi, co znaczy kwaśna jagoda. Była dla nich symbolem przyjaźni i pokoju. Poczęstowali więc owocami osadników, którzy przypłynęli na statku Mayflower. Europejskim kolonistom kwiat rośliny przypominał głowę żurawia, dlatego wymyślili nazwę żurawina. (ang. crane – żuraw, berry – jagoda).
Oczywiście na Starym Kontynencie występuje europejska odmiana żurawiny, ale ta rosnąca na niedostępnych bagnach i torfowiskach roślina w tamtych czasach była raczej znana tylko znachorom i prostemu ludowi, któremu pomagała przetrwać zimę.
Medycyna ludowa zalecała stosowanie żurawiny w przeziębieniach, schorzeniach reumatycznych, na problemy z pęcherzem, w problemach trawiennych, a także jako remedium na osłabienie i przemęczenie. Dziś możemy się domyślać, że musiało chodzić o osłabienie wywołane awitaminozą, bowiem żurawina jest prawdziwą bombą witaminową – zawiera dużo witamy C , a także witaminy B1, B2, P oraz A. W owocach żurawiny znajdziemy także flawonoidy (antocyjany, flawonole, taniny), polifenole, kwasy organiczne (cytrynowy, chininowy, jabłkowy, benzoesowy, galusowy, hipurowy). Cechą szczególną żurawiny jest o wiele wyższa niż w innych owocach jagodowych zawartość proantocyjanidyn. Proantocyjanidyny obniżają poziom glukozy we krwi oraz mają działanie antyalergiczne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, antyoksydacyjne, i przeciwzapalne. Poza tym działają ochronnie na miąższ wątroby, nerki oraz wzmacniają serce. (wzmagają siłę skurczu mięśnia sercowego).
Współczesne badania wyjaśniły fenomen skuteczności żurawiny w chorobach układu moczowego. Wykazały, że żurawina zmniejsza przyczepność bakterii E.coli do ścianek dróg moczowych, jednocześnie zmniejszając ilość tych bakterii w moczu.
Żurawina zwalcza też bakterię Helicobacter pylori , która jest odpowiedzialna za chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.
Smak świeżych owców, ze względu na dużą kwasowość nie każdemu odpowiada, ale na szczęście żurawina zachowuje większość swych właściwości w postaci suszonej i w takiej formie zazwyczaj staje się składnikiem naparów.
Owoce żurawiny znajdziecie w wielu naszych herbacianych kompozycjach: