5 regionów Cejlonu

Mapa Cejlonu z pięcioma regionami uprawy herbaty Basilur.
Basilur Kandy - liście czarnej herbaty cejlońskiej Flowery Broken Orange Pekoe z regionu Kandy.

Kandy jest miejscem narodzin herbaty cejlońskiej
i kulturalną stolicą Sri Lanki.
W dystrykcie tym herbata jest uprawiana na wysokości
od 600 do 1300 metrów nad poziomem morza.

Liście herbaciane z tamtejszych upraw pozwalają
cieszyć się naparem o miedzianym odcieniu,
intensywnym korzenno-słodowym smaku i aromacie.

Herbata Basilur z regionu Kandy jest polecana
wszystkim osobom, które cenią mocne herbaty.
Świetnie smakuje serwowana z mlekiem i słodkimi
dodatkami.

Basilur Dimbula - liście czarnej herbaty cejlońskiej Broken Orange Pekoe z regionu Dimbula.

Historia herbat z regionu Dimbula sięga ponad wieku.
To jedna z najpopularniejszych wysokogórskich herbat cejlońskich.

Jest uprawiana na wysokości od 1250 do 1650 metrów
ponad poziomem morza. Daje wyrazisty napar o złoto-pomarańczowym kolorze i orzeźwiającym smaku,
który jest synonimem tego regionu.

Basilur Dimbula to niezwykle aromatyczna herbata
idealna na rozpoczęcie dnia.

Basilur Nuwara Eliya - liście czarnej herbaty cejlońskiej Pekoe z wysokogórskiego regionu Nuwara Eliya.

Znana ze swojego delikatnego i wykwintnego smaku,
herbata Nuwara Eliya jest uprawiana na wysokości
prawie 2000 metrów nad poziomem morza.

Klimat charakteryzujący ten górski region - niskie
temperatury i umiarkowane opady deszczu - sprawia,
że herbata Nuwara Eliya zyskuje unikalny bukiet smakowy.

Nie bez powodu nazywana jest szampanem wśród herbat. Basilur Nuwara Eliya daje delikatny napar o słomkowym kolorze i subtelnym smaku z wyczuwalnymi, kwiatowymi nutami.

Basilur Uva - listki czarnej herbaty cejlońskiej Broken Orange Pekoe 1 z regionu Uva.

Herbata z regionu Uva uprawiana jest na wysokości
od 900 do 1500 metrów nad poziomem morza.

Ten malowniczo położony dystrykt wystawiony jest na działanie północno-wschodniego i południowo-zachodniego monsunu, które nadają uprawianej tam herbacie unikalny, egzotyczny aromat.

Daje niezwykle łagodny napar o miedzianym zabarwieniu
i orzeźwiających nutach.

Najlepiej smakuje od końca lipca do połowy sierpnia,
kiedy produkowane są najlepsze, sezonowe herbaty Uva.

Basilur Ruhunu - listki czarnej herbaty cejlońskiej Broken Orange Pekoe 1 z nizinnego regionu Ruhunu.

Nizinne herbaty Ruhuna rosną na wysokości nieprzekraczającej 600 metrów nad poziomem morza.

Wyjątkowy stan gleby sprawia, że krzew herbaciany
rośnie tu szybko i daje długie, piękne liście.

Napar z Basilur Ruhunu jest bardzo ciemny, mocny
i ma delikatnie słodki smak. Świetnie smakuje serwowany
z mlekiem i słodkimi dodatkami.