Jak upiec kruche ciasteczka cynamonowe na jesień?

Jesień to pora roku, która większości z nas kojarzy się z przyprawą dyniową, cynamonem, cydrem jabłkowym oraz miękkimi i ciepłymi swetrami. To również idealny czas na delektowanie się ciasteczkami, które są kruche zewnątrz i odznaczają się korzennymi akcentami.

Co jest potrzebne do upieczenia kruchych ciastek?

  • 2½ szklanki mąki
  • 1 szklanka miękkiego masła
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki granulowanego białego cukru
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Szczypta soli

Jak upiec kruche ciasteczka cynamonowe?

Cukrowa mieszanka:

  1. Wsyp do miski 2 łyżeczki mielonego cynamonu i ½ szklanki białego cukru.
  2. Wymieszaj dokładnie i odłóż miskę na bok.

Ciasto:

  1. W osobnej misce wymieszaj mąkę, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu i sól. Odłóż ją na bok.
  2. W kolejnej misce utrzyj masło z cukrem. Ustaw moc miksera na średnią lub wysoką prędkość i mieszaj przez 3-4 minuty, aż otrzymasz miękki krem.
  3. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki z przyprawami i mieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą.
  4. Przenieś ciasto i zacznij je delikatnie ugniatać.
  5. Zawiń ciasto folią i włóż do lodówki na nie dłużej niż godzinę.
  6. Rozgrzej piekarnik do 160°.
  7. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  8. Wyjmij ciasto z lodówki i posyp blat mąką.
  9. Rozwałkuj ciasto na ¼ grubości i wytnij kształt ciastek za pomocą foremki.
  10. Obtocz delikatnie wycięte ciastka w mieszance cukru z cynamonu i ułóż je na blaszce.
  11. Włóżdo piekarnika i piecz przez około 15 minut.

     

Przygotowanie ciasta do upieczenia jest przyjemne i nie wymaga dużego wysiłku.

   

Koniecznie wypróbuj tych jesiennych wypieków z dodatkiem kubka aromatycznej herbaty!


Starszy post