Jak upiec ciasteczka z herbatą Earl Grey?

Jeśli jesteś miłośnikiem herbaty, te ciastka z pewnością podbiją Twoje kubki smakowe! Stanowią świetny dodatek do popołudniowej herbaty lub niedzielnego brunchu.

Nasze ulubione ciasteczka robione są z dodatkiem herbaty Earl Grey. Mieszanka idealnie pasuje do wypieków ze względu na bogate nuty smakowe. Łączy w sobie słodycz z cierpkością, które wieńczy cytrusowy posmak olejku z begamotki.

Oto nasz sprawdzony przepis na bogate w smaku, maślane i aromatyczne ciastka herbaciane!

Jak przygotować mieszankę mleka z herbatą Earl Grey?

Podstawą przepisu jest połączenie mleka z Earl Greyem. Oto składniki i proces jego przygotowania.

  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka liściastej herbaty Earl Grey

Zagotuj herbatę i mleko w małym rondlu na średnim lub dużym ogniu. Gdy mleko zacznie się gotować, wyłącz ogień i pozostaw na 10 minut, po to aby liście herbaty się namoczyły. Następnie odcedź mieszaninę do jednego kubka. W razie potrzeby uzupełnij większą ilością mleka.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta?

  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 1 łyżka drobno zmielonej herbaty Earl Grey
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • ¾ łyżki soli
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 1 ½ łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mieszaniny mleka z herbatą Earl Grey o temperaturze pokojowej

Jak wygląda proces pieczenia ciastek z herbatą?

  1. Rozgrzej piekarnik do 177°C.
  2. Nasmaruj masłem i posyp mąką trzy 15 centymetrowe formy do ciasta, a następnie wyłóż je pergaminem.
  3. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i herbatę, a następnie odłóż mieszaninę na bok.
  4. Utrzyj w mikserze masło z cukrem, aż masa stanie się jasnożółta i puszysta. Następnie zmniejsz prędkość obrotów w mikserze i dodawaj pojedynczo jajka. Gdy połączysz już te składniki, dodaj wanilię.
  5. Następnie naprzemiennie dodawaj mieszankę suchych składników i mleka Earl Grey, zaczynając i kończąc na suchych składnikach (najlepiej trzy porcje suchych składników i 2 porcje mleka). Po każdym dodaniu, pamiętaj o wymieszaniu wszystkich składników mieszanki.
  6. Wlej powstałą masę w sposób równomierny do 3 foremek. Umieść je w piekarniku i piecz przez 35 minut. Włóż wykałaczkę i zobacz, czy wyjdzie prawie czysta. Jeśli nie, piecz kolejne 5 minut.
  7. Po upływie czasu, studź tace na metalowej kratce przez 10 minut, a następnie umieść ciastka na drucianej kratce i poczekaj, aż całkowicie ostygną.

Starszy post Nowszy post