Jak upiec magdalenki z dodatkiem herbaty Basilur Citrus Bliss?

Magdalenki to małe francuskie ciastka o charakterystycznym kształcie muszelki. Te wypieki od wieków stanowią dodatek do herbat. Postanowiliśmy dodać do ich receptury cytrusowy akcent przy pomocy naszej herbaty Citrus Bliss z kolekcji Vintage Blossoms.

Jakich składników potrzebujesz do upieczenia magdalenek?

Ciasto na magdalenki:

  • 10 łyżek masła
  • 2 jajka
  • ½ szklanki granulowanego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej (drobno startej)
  • 1 szklanka mąki
  • ⅛ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 2-3 łyżki Basilur Citrus Bliss (zaparzone i ostudzone)
  • ¾ szklanki cukru pudru

Jak upiec ciastka magdalenki?

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 175°C.
  2. Wrzuć 8 łyżek masła do rondelka. Trzymaj na średnim ogniu, masło się rozpuści, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  3. Ubij jajka z cukrem, aż uzyskają jasny kolor. Dodaj ekstrakt waniliowy i pomarańczowy, skórkę pomarańczy i ponownie ubij do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dobrze je wymieszaj, tak aby nie pozostawić grudek.
  5. Dodaj połowę mieszanki mąki, soli i proszku do pieczenia do ubitej mieszanki jajek i za pomocą gumowej szpatułki ostrożnie wymieszaj składniki. Następnie powtórz proces z pozostałą mieszanką mąki.
  6. Przelej roztopione masło do powstałej mieszanki mąki i jajek. Mieszaj, aż wszystko się połączy.
  7. Rozpuść pozostałe 2 łyżki masła, a następnie posmaruj nim tackę na magdalenki.
  8. Za pomocą łyżki rozprowadź ciasto w foremkach w kształcie muszelek. Z takiej ilości składników powinieneś otrzymać około 12 magdalenek.
  9. Piecz ciastka przez około 10-15 minut. Wykałaczka powinna być sucha po wyjęciu z ciasta.
  10. Pozostaw wypieki do ostygnięcia na 5-10 minut, a następnie delikatnie je wyjmij i ponownie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  11. Potem wymieszaj cukier puder z 2 łyżkami zaparzonej herbaty. Jeśli konsystencja jest sucha i ma grudki, dodaj więcej herbaty.
  12. Polej magdalenki polewą i ciesz się ich smakiem!

Starszy post Nowszy post